Dodijeljene nagrade za volontere godine u Rijeci i PGŽ-u

5. prosinca 2020. | Kategorija: Hrvatska

Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka povodom 5.12., Međunarodnog dana volontera dodijelili su nagradu „Volonteri godine“ za 2020. godinu.

Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985. godine, s ciljem obraćanja pažnje na vrijeme, trud, vještine i znanje kojega volonterke i volonteri ulažu u razvoj naše zajednice i tako svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje. Osim volonterki i volontera, nagradili smo i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za kvalitetan rad s volonterima/kama – “Organizator volontiranja 2020.” Organizacije koje omogućuju volontiranje u svojim aktivnostima vrlo su važna karika u razvoju volonterstva. Nagradom za školske volonterske klubove prepoznajemo važnost promoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, kao što su sloboda izbora, solidarnost, razvoj osobnih potencijala zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje.

Online dodjela nagrade Volonteri godine 2020

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana volontera je “Možemo zajedno volontiranjem” referirajući se na ogroman utjecaj u zajednici koji volonterke i volonteri imaju u kriznim situacijama poput trenutne u kojoj se nalazimo. Istraživanja pokazuju da one zajednice u kojima se ulaže u razvoj volonterstva imaju veću otpornost i bolji odgovor na razne krizne situacije. Volonterke i volonteri uključuju se u olakšavanje raznih kriza ali će značajnu ulogu imati i u postkriznom razdoblju kako bi pružali podršku onima koji će posljedice krize značajnije osjetiti u svojim životima. Udruga za razvoj civilnog društva SMART zahvaljuje svim volonterkama i volonterima koji su se uključili u olakšavanje trenutne zdravstvene krize prema njihovim mogućnostima i time ukazali koliko je važno graditi zajednice temeljene na solidarnosti, uključivosti i brizi za drugoga, vaš je doprinos zaista neprocjenjiv.

Ove izazovne godine dodjelu smo održali u online okruženju, a nagrade su simbolično uručili zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Nagrade Grada Rijeke i Udruge SMART Mirjani Pucić, Snežani Mamuli i Ivanu Šušku

Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili su Mirjana Pucić, Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat, Snežana Mamula, Centar za kulturu dijaloga i Ivan Šušak, Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Nagrade Primorsko-goranske županije i SMART-a primili su Vesna Štemberger, Udruga žena operiranih dojki Nada, Rijeka, Luis Ferderber, Srednja škola Delnice i Bruno Brautović, Udruga za terapijsko jahanje Pegaz.

SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2020.” uručena je Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a nagrada “Školski volonterski klub 2020., dodijeljena je Osnovnoj školi Eugen Kumičić Rijeka.

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART koje su dobili Amra Ramić (Hrvatski kulturni dom na Sušaku) Marko Laća (Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter), Srednja škola dr.Antuna Barca Crikvenica, Učenički dom ŽTŠ Moravice, Učenički dom Lovran, Srednja škola Delnice, Ugostiteljska škola Opatija , Osnovna škola Centar Rijeka, Osnovna škola Nikola Tesla Rijeka.

Na Youtube kanalu Volonteri godine mogu se pronaći kratke filmove o nagrađenima.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku - koordinatorica Asja Brusić

Online izložba o volontiranju kao jednom od najsnažnijih elemenata koji doprinose osobnom i društvenom razvoju

S obzirom na okolnosti, na Facebook stranici Volonterskog centra Udruge SMART moguće je pogledati online izložbu koja je inspirirana nagrađenim i pohvaljenim volonterima i organizatorima volontiranja, ali i svima onima koji su potiho i „nevidljivo“ zakoračili u volonterstvo, ostavljajući snažan trag u onima kojima su pomogli. Inspirirana je i našim radom, našom motivacijom i naporima da volontiranje učinimo vidljivim, važnim, vrednovanim, vezivnim tkivom zajednice.

Vjerujući i promičući volontiranje kao jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose osobnom i društvenom razvoju, Volonterski centar svoj prethodni rad predstavlja kroz retrospektivu razvoja nagrade „Volonteri godine“, ali i različite varijacije kroz koje se volontiranje manifestira, od volontiranja u ustanovama socijalne skrbi, volontiranja starijih osoba i utjecaja na zdravlje, inkluzivnog volontiranja, volontiranja kao osobnog i profesionalnog razvoja te školskog volontiranja i volontiranja mladih.