DODATNA JASLIČKA GRUPA U DJEČJEM VRTIĆU RADOST U CRIKVENICI

13. listopada 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

bebaCRIKVENICA – Grad Crikvenica s ponosom nosi titulu Grad prijatelj djece, a infrastrukturu se nastoji iz godine u godinu mijenjati odnosno prilagođavati i poboljšavati kako bi se djeca koja borave u odgojno-obrazovnim ustanovama osjećala što ugodnije.
S tim ciljem, upravo je u tijeku energetska obnova Dječjeg vrtića Radost, odobrena su i sredstva za uređenje dvorišta navedenog objekta te za projektnu dokumentaciju za proširenje kapaciteta područnog vrtića u Dramlju.
Grad Crikvenica i Dječji vrtić Radost u iščekivanju su potpisivanja i Ugovora za projekt „Radost“ za radost kojim će vrtić raditi i u popodnevnim satima te će roditelji koji rade u smjenama na taj način moći djecu ostaviti u vrtiću. Ovo je zapravo još jedna važna mjera pronatalitetne politike, jer ovakav rad Vrtića predstavlja značajnu pomoć roditeljima koji rade u smjenama da njihovo dijete u vrtiću može provesti popodne jednako kvalitetno kao i u jutarnjem terminu. Potpisivanjem Ugovora za projekt „Radost“ za radost osim prijema nove djece i reorganizacije rada stvorit će i uvjeti za nova zapošljavanja zbog većeg broja sati rada vrtića te su stoga koristi od potpisivanja ovog ugovora višestruke.

Grad Crikvenica se projektom „Radost“ za radost prijavio na javni poziv „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U dosad provedenim fazama evaluacije projekt je pozitivno ocijenjen te se uskoro očekuje odluka o financiranju. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupna vrijednost je oko 5 milijuna kuna. Planirana je nabava nove opreme i didaktičkog materijala te brojne edukacije usmjerene na jačanje stručnih kompetencija djelatnika.

Važna je vijest da se je na upisima za 2017./18. pedagošku godinu provedenim u svibnju pokazala potreba za otvaranje nove jasličke skupine. Svakako nas veseli činjenica da su potrebe za vrtićem sve veće s aspekta povećanja broja mališana, pa je tijekom ljeta prilagođen postojeći prostor u centralnom objektu Dječjeg vrtića u Crikvenici te je opremljena nova soba dnevnog boravka. Na ovaj su se način stvorili uvjeti za prijem sve djece u vrtić. Nova jaslička skupina je 1. rujna 2018. godine započela s radom, a kapacitet vrtića povećan je za 12 djece.

U Dječji vrtić Radost (kojem pripadaju i područni vrtići Jadranovo, Dramalj i Selce) trenutno je upisano 286 djece, od toga 169 u vrtiću u Crikvenici. Kapacitet vrtića je u odnosu na prethodnu godinu, kako je prethodno navedeno, povećan za jednu jasličku skupinu, odnosno 12 djece sukladno državnom pedagoškom standardu za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. U vrtićkim skupinama u Dramlju i Jadranovu trenutno ima još 8 slobodnih mjesta.

Ipak, treba napomenuti da je broj djece tijekom godine promjenjiv zbog ispisa odnosno upisa i prelazaka djece iz jasličkog u vrtićki program, no Grad Crikvenica i Dječji vrtić Radost se trude udovoljiti svim zahtjevima za upis.