Do sredine rujna zaprimanje zahtjeva za subvencije školarcima i studentima u novoj školskoj godini

14. kolovoza 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

RIJEKA – Temeljem svog Socijalnog programa Grad Rijeka do sredine rujna zaprima zahtjeve građana za dodjelu subvencija školarcima i studentima u novoj pedagoškoj, odnosno školskoj godini.

Roditelji djece predškolske dobi mogu podnijeti zahtjev za podmirenje troškova boravka djeteta u jaslicama ili vrtiću u iznosu od 100% ili 30% mjesečne cijene za korisnike usluga Dječjeg vrtića Rijeka.

Učenici osnovne škole mogu ostvariti pravo na besplatnu marendu i obrok u produženom ili cjelodnevnom boravku te poklon-bon za školski pribor u iznosu od 250 do 750 kuna. Naime, S obzirom na to da od protekle školske godine država osigurava besplatne udžbenike za sve učenike osnovne škole, Grad Rijeka je pomoć za nabavku školskih knjiga, koja se temelji na gradskom Socijalnom programu, usmjerio u poklon-bonove za nabavku drugih obrazovnih materijala.

Srednjoškolci i studenti mogu ostvariti pravo na besplatan javni gradski prijevoz jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1000 kn. Broj odobrene zone prijevoza (1.– 4. zona) Autotroleja ovisi o adresi škole ili fakulteta koji učenik/student pohađa.

Način podnošenja zahtjeva

Od 17. kolovoza do 18. rujna Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke zaprimat će zahtjeve građana Rijeke za podmirenje troškova boravka djeteta u jaslicama ili te zahtjeve za podmirenje troškova javnoga gradskog prijevoza srednjoškolcima i studentima.

Još od 20. srpnja pa sve do 19. rujna zaprima zahtjeve za podmirenje troškova marende i obroka u produženom/cjelodnevnom boravku te poklon-bona za školski pribor učenicima osnovnih škola, kao i zahtjeve za novčanu pomoć redovitim učenicima srednje škole i studentima.

Zahtjevi za dobivanje ovih vrsta pomoći, uz poštivanje protuepidemijskih mjera, podnose se u šalter-sali Grada Rijeke, Titov trg 3, šalteri br. 4 i 5, radnim danom od 8.30 do 15.30.

Građani putem e-Savjetnika Socijalni program Grada Rijeke imaju mogućnost saznati mogu li postati korisnici nekog od ovih oblika pomoći.

Imovinski cenzusi od početka svibnja povećani za 25%

Jedan od uvjeta na temelju koje se može ostvariti pravo na ove pomoći su i cenzusi prihoda, koji su povećani od početka svibnja za 25%. Tako sad imovinski cenzus za dvočlano kućanstvo iznosi 3625 kn, tročlano kućanstvo 4875 kn, četveročlano kućanstvo 6250 kn, dok se u brojnijim kućanstvima cenzus povećava za  875 kn za svakoga dodatnog člana,

Kod pomoći koje se odnose na predškolsku i osnovnoškolsku djecu jednoroditeljske obitelji, kojeg čine djeca i jedan roditelj koji se o njima sam brine, gradski cenzus je 20% od osnovnog cenzusa prihoda. U slučaju jednoroditeljskih obitelji cenzus za dvočlano kućanstvo iznosi 4350 kn, tročlano kućanstvo 5850 kn, četveročlano kućanstvo 7500 kn, dok se u brojnijim kućanstvima cenzus povećava za 1050 kn za svakoga dodatnog člana.