DAVOR ŠTIMAC I IVA RINČIĆ: ŽUPANE, ZAŠTITITE JAVNI INTERES

21. kolovoza 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Davor Štimac predstavljanje kandidata za Gradsko vijeće 2KVARNER – Vijećnici nezavisne liste Ive Rinčić su Primorsko goranskom županu Zlatku Komadini uputili otvoreno pismo u povodu  Javne rasprave  što je  u tijeku od 28. srpnja  do 26 kolovoza 2021.

Riječ je o Studiji o utjecaju na okoliš golf igrališta Matalda na otoku Cresu. Davor Štimac smatra, da je provedba javne rasprave u jeku turističke sezone i godišnjih odmora nešto što prolazi ispod radara javnog interesa, a opsežna dokumentacija traži  puno vremena za pripremu na kvalitetno sudjelovanje u javnoj raspravi. Nije nam cilj zaustaviti projekt , nego upozoriti na površan, formalan i neodgovoran način provedbe, poručuje Iva Rinčić te podsjeća na to da je Javni uvid u Studiju  dostupan u upravnoj zgradi Grada Malog Lošinja i na stranicama nadležnog Ministarstva, ali ne i na stranicama PGŽ.

Stoga je Iva Rinčić pozvala Župana Zlatka Komadinu, da prije kraja obustave Javne rasprave, donese hitnu odluku o njenog odgodi za jesen. Time bi se ostvarili minimalni uvjeti pune participacije građana o vrlo važnom pitanju od vitalnog interesa za zajednicu u kojoj žive, poručuju vijećnici NL Ive Rinčić.

Otvoreno pismo  Županu prenosimo u cijelosti: 

Otvoreno pismo primorsko goranskom županu Zlatku Komadini: Obustava javne rasprave i
zaštita interesa građana otoka Cresa i Lošinja

Poštovani gospodine Župane, pozivamo Vas na hitnu odluku i djelovanje u cilju zaštite javnih interesa građana Primorsko goranske županije.
Naime, od 28. srpnja do 26 kolovoza 2021. u tijeku je Javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš kombiniranog golf igrališta Matalda na otoku Cresu (Grad Mali Lošinj, Primorsko goranska županija). Javni uvid u Studiju dostupan je u upravnoj zgradi Grada Malog Lošinja, na stranicama nadležnog Ministarstva, dok je javno izlaganje održano 12. kolovoza 2021.

U RH smo svjedoci da su slični primjeri izgradnje golf terena uvijek izazivali ogroman interes i reakcije javnosti, što potvrđuje da je riječ o djelatnosti koja zahtjeva pomno planiranje i usuglašavanje različitih stavova i interesa (investitora, lokalne vlasti, medija, građana). Izgradnja golf terena ima kompleksan, dugogodišnji i često nepovratan utjecaj na okoliš (npr. pitanje navodnjavanja terena na otocima, odlaganje soli nakon desalinizacije morske vode itd.) ali i lokalnu zajednicu (osiguravanja djelatnika za oko 500 najavljenih radnih mjesta). Tako osjetljiva pitanja zahtijevaju puno više angažmana od pukog ispunjavanja zakonom propisanih minimalnih uvjeta provedbe javnih rasprave.

Još je 2016. godine ODLUKOM o utvrđivanju projekta »Golf resort Matalda« na području Punta Križe, utvrđeno da je spomenuti projekt proglašen projektom od interesa za Primorsko-goransku županiju. Iako nije riječ o obavezi, postoji mogućnost da Županija obavijest o javnoj raspravi objavi u svom službenom glasilu, no to nije učinjeno.
Ističemo dva problema ovakve provedbe javne rasprave:

– u jeku turističke sezone i godišnjih odmora ne ispunjava pravu svrhu, te prolazi ispod radara
javnog interesa
– dokumentacija obuhvaća više od 700 stranica, pa mnogima ne ostavlja mogućnost dobre
pripreme.

Ujedno podsjećamo da je posljednja sjednica Županijske skupštine održana 29. srpnja 2021., samo dan nakon početka Javne rasprave, te se ni vijećnici nisu imali vremena pripremiti da o tome argumentiraju sudjeluju na aktualnom satu.

Stoga pitamo:
1. Koliko je građana pristupilo javnoj raspravi uvidom u Studiju dostupnu u zgradi Grada Malog
Lošinja?
2. Koliko je građana pristupilo cjelovitom tekstu studije i ne-tehničkog sažetka Studije dostupne
na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja?
3. Koliko je građana bilo prisutno na javnom izlaganju o Studiji održanom 12. kolovoza 2021. u
13:00 u Palači Fritzi, u Malom Lošinju?
4. Koliko je građana unijelo svoje primjedbe na mjestu javno uvida?

Naglašavamo, naš cilj nije zaustaviti projekt, nego upozoriti na izrazito formalan i neodgovoran način provedbe JAVNE RASPRAVE čime su onemogućeni temeljni razlozi njene svrhe – sudjelovanje građana i druge zainteresirane javnosti.
Apeliramo stoga da prije završetka JAVNE RASPRAVE donesete hitnu odluku o njenog odgodi za jesen čime bi se ostvarili minimalni uvjeti pune participacije građana o ovom vrlo važnom pitanju od vitalnog interesa za zajednicu u kojoj žive.

S poštovanjem
Iva Rinčić, članica Županijske skupštine PGŽ-a i predsjednica Kluba
Davor Štimac, vijećnik Županijske skupštine PGŽ-a