ŽELJEZNIČKI PROMET IDE KROZ CENTAR RIJEKE

6. kolovoza 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

vlak željeznice nesrećaRIJEKA – Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura obavještavaju građane da se zbog radova na željezničkom kolodvoru Brajdica, od ponedjeljka, 6. kolovoza 2018. godine uvodi nova regulacija prometa u ulicama Riva i Ivana Zajca te u Ulici Šetalište XIII. divizije.

Do sredine 2020. godine sav teretni željeznički promet s kolodvora Brajdica bit će preusmjeren kroz centar grada. Nova regulacija ostaje na snazi do završetka radova na projektu „Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata“. Radovi će utjecati na promet i u ulici Šetalište XIII. Divizije, gdje će se nova prometna signalizacija postaviti u tjednu od 6. do 10. kolovoza.

Usmjeravanje teretnog željezničkog prometa u centar grada – Ulica Riva i Ulica I. Zajca
Početkom radova na željezničkom kolodvoru Brajdica i zatvaranjem željezničkog tunela Sušak radi njegova proširenja, sav teretni željeznički promet će umjesto kroz tunel Sušak, s kolodvora Brajdica biti preusmjeren kroz centar grada. Pripremni radovi za privremenu regulaciju prometa počinju u četvrtak, 2. kolovoza 2018. godine, a privremena regulacija stupa na snagu u ponedjeljak, 6. kolovoza 2018. godine i bit će na snazi do završetka projekta, odnosno do sredine 2020. godine.

Zbog radova, teretni željeznički promet će se privremeno odvijati između glavnog kolodvora Rijeka i kolodvora Brajdica, odnosno od izlaska iz glavnog kolodvora Rijeka obalom uz Ulicu Riva, duž Ulice I. Zajca do ulaska u kolodvor Brajdica. Uz prugu u Ulici I. Zajca biti će postavljena zaštitna ograda, a autobusna stanica kod Kazališta se premješta u Ribarsku ulicu. Najveći dio željezničkog prometa će se obavljati od 17,00 do 5,00 sati, te od 09,00 do 14,00 sati. U terminima od 6,00 do 9,00 sati i od 14,00 do 17,00 sati nije predviđeno prometovanje manevarskih vlakova između dvaju kolodvora.

Za vrijeme izvođenja radova u projektu, tijekom prijevoza tereta između glavnog kolodvora Rijeka i kolodvora Brajdica cestovni promet u ulici Riva i Ulici I. Zajca, te Brajdica će se odvijati bez promjena kao i do sada, uz određena ograničenja u Ulici I. Zajca i u zonama križanja: križanje ulica Riva – Riva boduli – Ulica I. Henckea (K1); križanje ulica I. Zajca- Wenzelova ulica – Ribarska ulica (K2); križanje Brajdica – ulica Delta(K3) i križanje ulica Brajdica – Šetalište A.K. Miošića (K4).

Također, za povećanje protočnosti vozila ovim dijelom grada, krajnja lijeva traka u Ulici I. Zajca, koja se do sad koristila kao bočno parkiralište, oslobodit će se za odvijanje prometa.

U cilju osiguranja slobodnog koridora za prometovanje vlakova kroz 24 sata, nadležne službe će pojačano nadzirati koridor prometovanja te preventivno djelovati uklanjanjem nepropisno parkiranih ili zaustavljenih vozila, ili vozila koja će sprečavati neometan prolazak vlaka.

Zbog rekonstrukcije ulaza u željeznički tunel Sušak koji se nalazi na Pećinama, doći će do preregulacije prometa u ulici Šetalište XIII divizije. U ovoj ulici će se izgraditi privremena nova trasa prometa ukupne dužine 90 m koja počinje kod parka August Cesarec, u blizini Osnovne škole Pećine, i završava u ravnini Stuba Malika Tintilinića. Za vrijeme izvođenja ovih radova, najprije će se sav promet u ulici Šetalište XIII. divizije usmjeriti na južni (desni) prometni trak. Na sjevernom (lijevom) traku izvodit će se radovi. Početak ovih radova, kao i postavljanje nove prometne signalizacije koja usmjerava promet na južni (lijevi) trak bit će u tjednu od 6. do 10. kolovoza 2018. godine. Brzina prometovanja bit će ograničena na 30 km/h. Nova privremena trasa bit će izgrađena do rujna, a promet će na nju biti usmjeren u drugoj polovici rujna ove godine.

REGULACIJA PROMETA U ULICI ŠETALIŠTE XIII DIVIZIJE

Za vrijeme trajanja radova na izgradnji nove trase, iz ulice Šetališta XIII divizije neće se moći prići Osnovnoj školi Pećine, već će joj se prilaziti Stubama Malika Tintilinića (iz Ulice Janka Polića Kamova). Omladinskom hostelu će se moći prići iz ulice Šetališta XIII divizije, ali uz dodatno osiguranje i privremeni pješački prijelaz.

Projekt „Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata“
Preregulacija prometa događa se zbog realizacije projekta multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanja s kontejnerskim terminalom.

Ovaj projekt vrijedan je 35.5 milijuna EUR-a (oko 267 milijuna kuna) od čega se 85% sufinancira sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).

Partneri u projektu su Lučka uprava Rijeka kao koordinator i HŽ Infrastruktura d.o.o. kao korisnik, a izvođač radova je zajednica ponuditelja Kolektor Koling d.o.o. i Euro-asfalt d.o.o.

Zahvat obuhvaća rekonstrukciju željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica, izgradnju novog izvlačnjaka u tunelu Sušak i izgradnju intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Brajdica, a rok za izvršenje ugovora o izvođenju radova iznosi 24 mjeseca od datuma početka izvršenja ugovora.

Građane i sve sudionike u prometu Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura mole za razumijevanje i pojačan oprez te skreću pažnju građanima da pozorno prate i poštuju prometnu signalizaciju.