Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice

18. siječnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

bolnicaRIJEKA – U subotu, 20. siječnja od 9,30 do 13 sati na Korzu će se obilježiti 11. dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora. Na prigodnom štandu građani će moći doznati informacije o načinu prevencije raka vrata maternice te ostalih tumora, budući da se radi o bolesti koja se može u potpunosti spriječiti brigom o vlastitom zdravlju, redovitim odlascima na ginekološke preglede te cijepljenjem.

Na prigodno postavljenom štandu dijelit će se edukativni materijali te davati savjeti za brigu o zdravlju, a prigodnom distribucijom mimoza skupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku. Dodatne informacije pružat će liječnici i drugi medicinski radnici.
„Neka Riječko Korzo zažuti, a mimoze pošalju poruku svim ženama da je vrijeme za pregled. Željeli bi ovom akcijom doprinijeti prepoznatljivosti mimoze kao simbola za brigu o vlastitom zdravlju – nježnog cvijeta, koji je uza svu buru i led uspije otvoriti svoje mirisne kuglice,“ kazala je Gordana Rena, u ime Lige protiv raka PGŽ te Kluba žena liječenih od ginekoloških tumora „Mirta“, kojoj su se u pozivu svim Riječanima pridružile i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić.

Nastavak kampanje Liga će organizirati distribucijom brošura, te prigodnim predavanjem dr. Lane Glavan Gračanin u Rijeci u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, u srijedu, 24. siječnja u 18 sati.

Rak vrata maternice čini 3% od ukupnog broja raka u žena, od kojega godišnje u Hrvatskoj oboli oko 307, a umre oko 130 žena (podaci za 2014. godinu). Samo u Primorsko-goranskoj županiji u 2016. godini od ove bolesti umrle su tri žene. Od ukupnog broja oboljelih jedna trećina oboljelih žena ima bolest u I. stadiju, kada su šanse za potpuno izlječenje najveće.

„Akcije kao ova naša su važne, jer upozoravaju, educiraju i potiču odlazak na pregled. Tako je kod 343 žene, od toga 14 u našoj županiji, koje su došle pravodobno na pregled otkriven in situ rak, tj. bolest u svom predstadiju koji je kompletno izlječiv,“ rečeno je na konferenciji za novinare.

Stoga je i ove godine akcija je posvećena edukaciji, prevenciji i animiranju za redovite ginekološke preglede. Važnost edukacije o Humanom papiloma virusu, HPV-u naglasile su prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, te dr. Ani Mihaljević Ferari iz Lige protiv raka Primorsko-goranske županije. Neki oblici HPV virusa dokazano su uzročnik nastanka raka vrata maternice, ali i mnogih drugih zloćudnih tumora u žena i muškaraca. Zaraza HP virusom je jako česta i vrlo se lagano prenosi, i u osoba u kojih se spontano ne izliječi, kroz vrijeme može izazvati zloćudne promjene organa, odnosno rak.

Danas postoje cjepiva koja mogu zaštiti od zaraze najčešćim oblicima HPV virusa koji uzrokuju rak (tipovi 16 i 18). Cjepiva su dostupna u Hrvatskoj, besplatna za učenike osmih razreda, a najučinkovitija su i najčešće namijenjena djevojčicama i mladim djevojkama (iako i dečkima) prije početka aktivnog spolnog života. Mogu se cijepiti dječaci i djevojčice, odnosno mladi od 9 do 25 godina. Kako je kazala dr. Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, iz godine u godinu raste broj cijepljene djece i mladih, a u posljednjih deset godina, koliko se cijepljenje provodi u našoj županiji, nisu zabilježene nikakve ozbiljnije nuspojave cijepljenja, osim lagane bolnosti, otekline i crvenila na mjestu uboda.

Neizmjerna je također važnost redovitih ginekoloških pregleda i ranog otkrivanja zaraze HPV virusom čime je omogućeno ranije liječenje i smanjenje mogućnosti dobivanja raka. Redovitim pregledima mogu se otkriti početne promjene, predstadiji raka ili se rak može otkriti u sasvim ranoj fazi kada je izvjesno potpuno izlječenje. Od kada je otkriveno cjepivo protiv infekcije HPV-om, razvoj bolesti moguće je spriječiti te u više od 75 posto slučajeva smanjiti pojavnost raka.

Aktivno provođenje akcije na području našeg grada i županije organizira Liga protiv raka Primorsko-goranske županije uz pomoć niz volontera i medicinskog osoblja raznih specijalnosti koji su se u akciju uključili. Akciju podržavaju i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeka, Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, grad Opatija i drugi gradovi i općine županije, Medicinska škola te Jadran galenski laboratorij.

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora nastao je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i nevladine udruge “Zdrav(k)a”. Akcija se diljem Hrvatske održava svake godine treću subotu u siječnju, na početku Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice.