Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice

18. siječnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Najavljen-Dan-mimoza-2019-900x600RIJEKA – U subotu, 19. siječnja od 9,30 do 13 sati na Korzu će se obilježiti 11. dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora.

Rak vrata maternice bolest je koja se može spriječiti cijepljenjem, odnosno jednostavno otkriti u ranom stadiju. Nažalost, još je uvijek neopravdano visoki pobol od raka vrata maternice, koji se često javlja u mlađoj dobi, te vrlo često u stadiju kada su mogućnosti liječenja ograničene. Upravo iz tog razloga, cilj akcije je podsjetiti na važnost prevencije i redovitih ginekoloških pregleda.

Na prigodnom štandu građani će moći doznati informacije o načinu prevencije raka vrata maternice te ostalih tumora, a prigodnom prodajom mimoza po simboličnim cijenama skupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku.

„Prošla sam put bolesti i još sam tu, i nadam se da ću biti još dovoljno dugo da mogu pozvati sve žene i djevojke da ne čekaju poziv Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a na preventivne preglede, već same odu za ginekološki pregled. Neka nam ova treća subota u siječnju, kada se obilježava Dan mimoza, bude podsjetnik na to da moramo redovito odlaziti na ginekološke preglede,“ kazala je Gordana Rena, u ime Lige protiv raka PGŽ te Kluba žena liječenih od ginekoloških tumora „Mirta“, kojoj su se u pozivu svim Riječanima pridružile i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić, dvije institucije koje na različite način podupiru programe Lige protiv raka PGŽ i njezinih članica.

Rak vrata maternice čini 3% od ukupnog broja raka u žena, od kojega je prema podacima za 2015. godinu u Hrvatskoj oboljelo oko 280, a u Primorsko-goranskoj županiji 30, s time da je u našoj županiji nešto veći postotak oboljelih na sto stanovnika nego što je hrvatski prosjek.

Važnost edukacije o Humanom papiloma virusu, HPV-u naglasile su prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, te dr. Ani Mihaljević Ferari iz Lige protiv raka Primorsko-goranske županije. Neki oblici HPV virusa dokazano su uzročnik nastanka raka vrata maternice, ali i mnogih drugih zloćudnih tumora u žena i muškaraca. Kako je kazala dr. Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, istaknula je kako se putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja vrata maternice poziva žene do 49 godina da s ciljem otkrivanja HPV virusa svakih tri godina, a starije svakih pet godina, da učine papa-test. Novim Nacionalnim programom, koji je u pripremi, planira se, pored poziva na papa-testiranje, sve žene starije od 30 godina pozvati na testiranje na postojanje HPV virusa na molekularnoj razini.

Danas postoje cjepiva koja mogu zaštiti od zaraze najčešćim oblicima HPV virusa koji uzrokuju rak (tipovi 16 i 18). Cjepiva su dostupna u Hrvatskoj, a od ove godine, osim za učenike 8. razreda, besplatno i za sve učenice i učenike srednje škole. Iz godine u godinu raste broj zainteresiranih za ovo cjepivo, pa se tako ove godine, kazala je Nataša Dragaš-Zubalj iz Odjela školske medicine NZJZ PGŽ-a, gledajući po broju potvrdno odgovorenih informiranih pristanaka, procjenjuje kako će se cijepiti oko tisuću mladih.

Neizmjerna je također važnost redovitih ginekoloških pregleda i ranog otkrivanja zaraze HPV virusom čime je omogućeno ranije liječenje i smanjenje mogućnosti dobivanja raka. Redovitim pregledima mogu se otkriti početne promjene, predstadiji raka ili se rak može otkriti u sasvim ranoj fazi kada je izvjesno potpuno izlječenje. Od kada je otkriveno cjepivo protiv infekcije HPV-om, razvoj bolesti moguće je spriječiti te u više od 80 posto slučajeva smanjiti pojavnost raka.

Aktivno provođenje akcije na području našeg grada i županije organizira Liga protiv raka Primorsko-goranske županije uz pomoć niz volontera i medicinskog osoblja raznih specijalnosti koji su se u akciju uključili. Akciju podržavaju i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeka, Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Crveni križ grada Rijeke te drugi gradovi i općine.

Naime, osim u Rijeci, Dan mimoza će se u jutarnjim satima održati u Opatiji, Crikvenici, Delnicama, Lokvama, Fužinama, Ravnoj Gori, Mrkoplju, Omišlju, Njivicama-Kijac i Malom Lošinju.

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora nastao je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i nevladine udruge “Zdrav(k)a”. Akcija se diljem Hrvatske održava svake godine na početku Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice.