Dan crvenih haljina, #nosicrveno za žene!

5. veljače 2021. | Kategorija: Hrvatska
Novosti
Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. U Hrvatskoj se ova zdravstveno-edukativna akcija održava treću godinu zaredom, prvog petka u veljači. Simbol kampanje je crvena haljina, kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja i života ali i upozorenja.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Također, u dobi od 20 do 39 godina moždani udar je dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca. Rizični čimbenici moždanog udara specifični za žene su komplikacije u trudnoći poput gestacijske šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka, korištenje kontracepcije uz pušenje te korištenje hormonalne terapije u menopauzi. Nesanica i razdražljivost kod žena se mogu pojaviti nekoliko tjedana prije moždanog udara.

Važno je upozoriti na ozbiljne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjene načina života, biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30 %.

U KBC-u rijeka održat će se predavanje o važnosti Dana crvenih haljina na kojem će govoriti doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, o specifični srčanog udara kod žena prof. dr. sc. Alen Ružić, a na specifičnosti moždanog udara kod žena upozorit će dr. sc. David Bonifačić. Dr. sc. Slavica Kovačić predstavit će neurointervencije kod žena. O životu nakon moždanog i srčanog udara govorit će  pacijentice koje su  proživjele iskustvo moždanog udara. Predavanje će se moći pratiti u izravnom prijenosu na mrežnim stranicama KBC-a Rijeka