CRNI VIKEND – TRI TEŠKO OZLIJEĐENA MOTOCIKLISTA

17. veljače 2020. | Kategorija: Hrvatska

U prometu troje motociklista teže ozlijeđeno

Slika /motociklist.jpg

U tri prometne nesreće su tri motociklista teže ozlijeđena, od kojih je jedan maloljetnik pri utjecaju alkohola upravljao vozilom bez vozačke dozvole

Proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je pojačano nadzirala promet, u cilju sprječavanja prometnih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima.

Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama. U spomenutom razdoblju evidentirano je ukupno 278  prometnih prekršaja.
Najveći je broj prekršaja evidentiran u kategoriji prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila – 94 prekršaja, slijedi 20 prekršaja vozača zatečenih u vožnji pod utjecajem alkohola, zatim 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, osam prekršaja vožnje s tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima, sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, te 135 ostalih prekršaja.

Najveća brzina evidentirana je u subotu, 15. veljače  na autocesti A6 kod vijadukta Japići, gdje se u 17.28 sati osobno vozilo marke Ford, bjelovarskih registarskih oznaka, kretalo u smjeru Zagreba brzinom od 185 km/h na mjestu određenog ograničenja brzine na 110 km/h.

Od 105 alkotestiranih vozača, njih 20 je zatečeno u vožnji pri utjecaju alkohola, a najveća koncentracija od 2,55 g/kg izmjerena je 49-godišnjem vozaču osobnog vozila. Policija ga je jučer oko 3 sata zatekla na području Dražica u Malom Lošinju gdje je pri utjecaju alkohola upravljao vozilom marke Renault, riječkih registarskih oznaka. Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja, priveden je u službene policijske prostorije te je po završetku postupanja prekršajno prijavljen. Predložena mu je novčana sankcija od najmanje 10 000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom na rok od tri mjeseca.

Što se tiče ostalih koncentracija, osam vozača je bilo s koncentracijom alkohola između 0,51 do 1,00 g/kg, njih šest je u skupini od 1,00 do 1,50 g/kg,  pet vozača iznad 1,50 g/kg, dok je jedan vozač evidentiran s koncentracijom do 0,51 g/kg (mladi i profesionalni vozači).

Tijekom spomenutog razdoblja dogodile su se i tri prometne nesreće u kojima su tri motociklista teže ozlijeđena. U petak 14. veljače, oko 18.30 sati u Lovranu je u nesreći teško ozlijeđen maloljetni vozač motocikla marke Gilera, riječkih registracijskih oznaka. Njega je udarilo osobno vozilo, marke Fiat, riječkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 18-godišnji vozač. Utvrđeno je da je maloljetnik upravljao motociklom prije stjecanja prava na upravljanje.

Dan kasnije oko 14.45 sati u Ičićima je 58-godišnjak upravljajući motociklom marke Kawasaki, riječkih registracijskih oznaka, u smjeru Lovrana, izazvao nesreću jer nije prilagodio brzinu kretanja pa je prilikom pretjecanja udario u osobno vozilo marke, Opel, slovenskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 54-godišnji slovenski državljanin.

Noćas je u Rijeci na području Zameta, oko pola noći, u ulici Ivana Ćikovića Belog, 18-godišnjak izazvao nesreću upravljajući motociklom marke Gilera, riječkih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1,06 g/kg. Teške ozljede utvrđene su mu u KBC Rijeka, kao i ostalim spomenutim ozlijeđenim motociklistima.