CRIKVENICA – UĐITE U MAŠKARANU VREMENSKU KAPSULU

20. siječnja 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Maškare 2021.- uđite u maškaranu vremensku kapsulu

CRIKVENICA – Ljubitelji maškara, stiglo je “peto godišnje doba”, najveseliji dio godine. No, ove godine se ipak nećemo veseliti kao inače. Ovogodišnje utočište za naše brige i probleme nakratko može postati virtualni maškarani svijet u Crikvenici. Za sve koji ne znaju da je na crikveničkome području duga i vrijedna povijest maškaranja, pripremili smo mali vremeplov, a prva tema dotaknut će se kostima.

Maškarani kostim je nezaobilazan element svih maškaranih zbivanja, a Crikvenica se može pohvaliti da ima sačuvane dokaze s početka 20. stoljeća.

Tradicija crikveničkih maškara zabilježena je na dosad najstarijoj pronađenoj fotografiji snimljenoj u domu obitelji Skomerža oko 1900. godine. Odjeća je inspirirana kostimima Kolombine, Pajaca i Pulčinele, likova iz talijanske commedije dellʹarte. Dok su bogatiji, pod utjecajem Rijeke i Venecije, organizirali kućne kostimirane zabave, siromašni puk zabavljale su bučne skupine mladića u svakojakoj odjeći, začađenih lica, koji su išli po kućama te šalama i pjesmom pozdravljali sumještane.
Ova fotografija prikazana je na izložbi Karnevalski kostimi Crikveničana – kroz cijelo stoljeće koju je 2011. godine organizirao Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić u tadašnjem prostoru Gradske galerije Crikvenica. Izložba se može pogledati na linku ovdje.

Ukoliko u svojoj obiteljskoj škrinjici imate sličan “dragulj”, neku svoju staru maškaranu fotografiju ili fotografiju članova obitelji, pošaljite nam je. Želja nam je da povećamo arhivu maškaranih fotografija, kako bi sačuvali što više bogatog nasljeđa koje ovo područje ima. Stvorimo zajedno e-podsjetnik na minule dane, ispunjene satima smijeha i druženja, kada je riječ “maska” isključivo bila povezana s maškarama. Nadamo da ćete se uključiti u maškarani foto-vremeplov te s nama podijeliti sjećanja i uspomene za prekrasne maškarane dane.
Pratite nas na maškaranim lokacijama www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica.
Sa željom da dogodine uživamo u druženju uživo, šaljemo vam topao maškarani pozdrav i zagrljaj!