CRIKVENICA – U Helsnikiju u Finskoj od 12. do 16. prosinca održan je Studijski posjet „Sudjelovanje mladih u finskim jedinicama lokalne samouprave“. U studijskom posjetu je sudjelovalo 35 sudionika iz cijele Europe, među ostalim i jedna sudionica iz Hrvatske, predstavnica Grada Crikvenice, Silvia Crnić. Svrha studijskog posjeta  bilo je upoznavanje  s načinima uključivanja  mladih u odlučivanje i općenito u aktivan život zajednice.

Uključivanje  mladih u Finskoj u odlučivanje i aktivno sudjelovanje je vrlo važna, te vrlo dobro osmišljena i razrađena tema. Finska služi kao  primjer zemlje u kojoj se značajna pažnja pridaje kvaliteti života mladih osoba i njihovom aktivnom uključivanju u sve segmente društvenog života. Različiti projekti za cilj imaju osnažiti mlade ljude i uključiti ih u život zajednice, te su sudionicima studijskog posjet poslužili kao inspiracija i motivacija za uvođenje novih projekata u njihovim gradovima. U sklopu ovog studijskog posjeta, čiji je domaćin bila Finska nacionalna agencija za obrazovanje (EDUFI) i Unija lokalnih vijeća mladih u Finskoj (Nuva ry), organiziran je i susret s finskim ministrom znanosti Petri Honkonen. Laura Kuusio, pravobraniteljica za djecu u Finskoj, predstavila je Nacionalnu strategiju za djecu. Georg Boldt, govorio je o institucionalnom sudjelovanju mladih ističući razliku između participacije i participativne demokracije te zaključujući da treba ponuditi različite načine sudjelovanja kako bi se doprlo do raznolikije skupine mladih. Ispred Nuorten Helsinki prezentiran je Participativni proračun, koji mladima omogućuje da odluče kamo ide dio gradskog proračuna Grada Helsinkia. Projekt funkcionira tako da mladi podnose planove i inicijative o kojima zatim mladi glasaju. Nakon završenog glasovanja, planovi idu na savjetodavni odbor u čijem radu sudjeluju i mladi. Odabrani planovi zatim se provode tijekom sljedeće proračunske godine. Također, predstavljen je i program financiranja radnih mjesta Paikka auki koji ima za cilj osigurati da svaka mlada osoba ima posao, kao i Digiraati, digitalna platforma, koja daje priliku mladim ljudima da raspravljaju o različitim aktualnim temama. U sklopu posjeta sudionici su posjetili Ohjaamo Helsinki, centar za usmjeravanje koji nudi jednostavan pristup informacijama, smjernicama i savjetima za sve mlade do 30 godina, kojima neposredno, ovisno o njihovim pitanjima ili problemima, pomažu različiti stručnjaci, od karijernih savjetnika do socijalnih radnika. Sudionici su posjetili primjere dobre prakse u susjednim gardovima, a također posjetili su i finski Parlament gdje im je zastupnica Saara Hyrkkö govorila o politici za mlade.

Osim prezentacije finskog primjera rada s mladima, studijski posjet  je bio od iznimnog značaja  i za povezivanje i razmjenu iskustava sa stručnjacima iz brojnih drugih europskih zemalja. Studijski posjet  dio  je projekta Europe Goes Local koji uključuje dugogodišnju suradnju unutar Erasmus+ programa za mlade. Projektom se podupire rad s mladima na lokalnoj razini, a u isti je uključen i Grad Crikvenica u želju da se kvalitetnije pruži potpora mladim ljudima našeg grada.

Danas sa mladi u Hrvatskoj, pa tako i u Crikvenici  suočavaju s brojnim izazovima, a potporu njihovoj dobrobiti i samostalnosti treba organizirati i jedinca lokalne samouprave.  Studijski posjet poslužio je kao dodatna motivacija Gradu Crikvenici na putu dobivanja certifikata Grad za mlade.

Predstavnica Grada Crikvenice bila je jedina sudionica studijskog posjeta  iz Hrvatske. Za sudjelovanje je izabrana temeljem prijave na SALTO-YOUTH mreži. Sve troškove sudjelovanja predstavnice Grada Crikvenice na studijskom posjetu podmiruje Agencija za mobilnost i programe Europske unije.