CRIKVENICA – Ribarski tjedan približava se kraju

2. rujna 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

CRIKVENICA – „Ribarski tjedan“, koji se ove godine održava od 28. kolovoza do 4. rujna u Crikvenici već se više od pola stoljeća održava u čast crikveničkim ribarima i vrijednoj tradiciji ribarstva te sadrži zabavne, kulturne, sportsko-rekreativne i gastronomske događaje.

Iako je službeno otvorenje zakazano u subotu, 28. kolovoza u 20 sati, kako je već uobičajeno zadnjih godina, prvo su se u subotnje jutro zabavila djeca i to dječjom likovnom radionicom u 10 sati u centru Crikvenice s temom izrade drvenih barčica.  Već tradicionalno prvi dan od 19 sati na Gradskom plivalištu u organizaciji VK Crikvenica održala se “Noć vaterpola”. Okupili su se prijatelji i simpatizeri kluba te bivši istaknuti vaterpolisti, poput Karla Stipanića, Krešimira Zubčića i dr. Svoje vještine su omjerili članovi VK u svim godištima, članovi Divlje lige, vatrogasci pa čak i jedan košarkaš. Završetak dana bio je vrhunski, jer je zabavni program koji je održan s broda „Princ Kornata“ uz glazbeni sastav „Koktelsi“ rasplesao i staro i mlado.

Od petka do nedjelje u Gradskoj sportskoj dvorani održao se 32. Međunarodni turnir veterana u košarci „Old Stars Zagreb 2021“. Turnir je igran u dvije kategorije, u onoj “mlađoj” najviše uspjeha imala je ekipa zadarskih “Jazina” koja je u finalu pobijedila “Podravac” iz Virja.  U kategoriji 50+ momčad “Crikvenice” u uzbudljivom finalu pobijedili su ekipu “Legitime” iz Maribora. Turnir je organizirala zagrebačka Prva udruga košarkaških veterana “Old Stars Zagreb ’89” u suradnji s KK “Crikvenica”.

U nedjeljno popodne od 16:30 sati moglo se uživati u pogledu na tradicijske brodice u „Smotri i regati drvenih barak“, tj. jedrenju na drvenim barkama, a sve je začinjeno i natjecateljskim karakterom. Od 18:30 sati održano je veslanje na tradicijskim barkama s nekoliko vrlo zanimljivih ekipa, a pobjedu je odnijela ženska ekipa. Nakon uzbudljivog sportsko-tradicijskog dana večernji program ponudio je najljepše primorske arije uz klapu „Tramuntana“ na Veloj paladi. U nastavku tjedna u ponedjeljak su gosti uživali na jedrenju crikveničkim akvatorijem u društvu članova JD „Val“. Ljubitelji čakavštine mogli su pogledati komediju „3-2-1-glasaj“ u lapidariju hotela „Kaštel“ od 20 sati, a u isto vrijeme crikvenički ribari prikazali su dio svojih vještina na Veloj paladi na „Večeri ribarske tradicije“. Utorak je bio rezerviran za „Primorsku noć“ – eko-etno sajam i interaktivnu edukativnu radionicu tradicijskih vještina glazbeni program od 18 sati, dok su na Trgu Hygia od 20 sati svoj nastup imali predstavnici folklorne sekcije Udruge umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“. U srijedu od 20 sati u centru Crikvenice za dobru zabavu zaduženi su Klapa „Vinčace“, Joso Butorac i Trio „Vivak“.

U nastavku tjednog programa u četvrtak u 18 sati otvara se izložba plakata Ribarskoga tjedna 2006.- 2020. g., a od 20 sati u organizaciji Katedre čakavskoga sabora „Kotor“ održat će se 6. Festival čakavske besede „ČA fest“. U petak se u Muzeju Grada Crikvenice uz stručno vodstvo može obići izložba „Miće barke“. Priča je to o malim drvenim barkama i brodovima koje je stvorio naš sugrađanin Slobodan Car – Škarijot i zasigurno će oduševiti svojom ljepotom i detaljnošću izrade.

Posljednji dan Ribarskoga tjedna kreće jedriličarskom regatom krstaša u organizaciji JD „Val“ u 12 sati. Sam kraj tjednog programa posvećen je zabavnoj glazbi. Naime, Crikvenica je domaćin Festivala „Melodije Istre i Kvarnera“, najstarijeg i jedinog putujućeg festivala u Hrvatskoj. Grad Crikvenica i TZG Crikvenice omogućile su besplatne ulaznice te su iste podijeljene u samo nekoliko sati pa se očekuje praznik dobre glazbe na Trgu Stjepana Radića. MIK je u Crikvenici imao svoje festivalske večeri 1968., 1977. i 1978. g. te se festival nakon 43 godine vraća na najbolji mogući način – završnom večeri festivala, koja će se održati 4. rujna uz izravan TV prijenos u programu HTV-a od 21 sati. Točka na kraju ovoga raznolikog programa svakako je tradicionalni vatromet..

Kako nema Ribarskoga tjedna bez vrhunske ponude ribljih jela, za sve ljubitelje kvalitetne hrane pripremljena je posebna gastro ponuda ribljih menija u 3 slijeda po cijeni od 120 kn ili u 5 slijedova od 240 kn u sljedećim restoranima: u Crikvenici: Hotel Crikvenica, Hotel Esplanade, Karoca, Trabakul, u Jadranovu: Feral, Selce: Kantunić, Riva, Ulika, Tunar Beach Bar Bistro. Nemojte propustiti priliku da u odličnim ugostiteljskim objektima kušate riblje specijalitete kreativnih majstora crikveničkih kuhinja.

Uz sve gore navedeno pripremljeno je još jedno iznenađenje. Naime, na Trgu Stjepana Radića od četvrtka do subote će se održati „Festival kvarnerskih vina Vino s okusom soli 2021.“ u organizaciji Udruga Žlahtina, AHA, Quarner Quality i Zadruge vinara Kvarner Wines od 13:00 do 22:00 sata. Na festivalu će biti moguće po promotivnim cijenama kušati više od 40 autohtonih kvarnerskih vina među kojima su najzastupljenije vinske sorte žlahtina, belica, jarbola, trojišćina i sansigot. Vinarije koje će predstaviti dio svog asortimana su članice Udruženja Kvarner Wines: OPG Ružić – Zvoneća (Matulji), OPG Plovanić vina – Kastav, Grand Village Estate Winery – Selce, Vinska kuća Pavlomir – Novi Vinodolski, s Vrbnika – Estate Winery Katunar, Gospoja, OPG Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Ugostiteljstvo i trgovina Nada i s Paga Boškinac. U petak u 18:00 sati će se pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i TZG Crikvenice održati vinska radionica „Autohtone vinske sorte Kvarnera“ na kojoj će se predstaviti bogatstvo kvarnerskih autohtonih sorti (prijave u TIC-u Crikvenica) koju će moderirati vrbnički agronom i predsjednik Udruženja Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić.

Od 2019. je Ribarski tjedan i sastavnica projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine” ili skraćeno „ARCA ADRIATICA“, koji je dio programa INTERREG Italija-Hrvatska.

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Suorganizatori: Muzej grada Crikvenice, JD „Val“ Crikvenica, PŠRD „Arbun“ Crikvenica, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“, Vaterpolo klub „Crikvenica“, Katedra čakavskoga sabora „Kotor“ Crikvenica, Udruga „Ljudi i običaji“, Prva udruga košarkaških veterana „Old Stars Zagreb 1989“, aha marketing d.o.o.
Pokrovitelji: Interreg Italija-Hrvatska „Arca Adriatica“, Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Kvarnera, Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, „Eko – Murvica“ d.o.o., „Hyper Dizajn d.o.o.“, Jadran d.d.