CRIKVENICA – PROJEKT “SIGURNOST NA VODI”

17. ožujka 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

crikvenica djecaCRIKVENICA – U okviru projekta «Sigurnost na vodi» Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa i Gradsko društvo Crvenog križa održavaju aktivnosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta.
Za učenike 3. razreda osnovnih škola održane su radionice na temu „Kodovi sigurnosti na vodi“ ili „Tko se boji vode još“. Kroz radionice je prošlo više od 100 učenika koji su kroz zanimljivu prezentaciju naučili koja su pravila ponašanja na vodi, kako potražiti, ali i pružiti prvu pomoć unesrećenome, te kako radi Služba spašavanja života na vodi HCK i koju opremu koriste. Radionice je vodio spasilac Društva Crvenog križa PGŽ Andrej Arbanas.

U planu je, tijekom proljeća, održavanje istih radionica i za djecu predškolskog uzrasta. U terminu 14.-16.03.2017., u hotelu Katarina, Selce, držan je i prvi ovogodišnji tečaj Junior-spasilac na kojem je sudjelovalo 11 učenika osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara, koji su tijekom trodnevnog seminara svladali slijedeće vještine:

1. vještine u vodi
(plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokovi, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja sa i bez opreme),

2. vještine izvan vode
(čvorovi, komunikacija s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom)

3. osnove pružanja prve pomoći
(postupci održavanja života, postavljanje u bočni položaj, poziv u pomoć, pružanje prve pomoći kod rana i lomova).

Tečaj su provodili spasilac Andrej Arbanas, te studenti medicine Maša Dunatov i Frane Babić.

Diplomu «Junior spasilac» dobili su slijedeći učenici: Vanna Gajić, Anja Brkljača, Mila Ilijanić, Patricia Klasnetić, Chiara Vičić, Dario Bošnjak (OŠ Zvonka Cara), te Enrino Škiljan, Paola Škraljsky, Maro Lončarić, Luka Marošević i Adna Dizdarević (OŠ Vladimira Nazora). (kv)