CRIKVENICA – PRIJEM KLUBA DARIVATELJA KRVI 100+

12. veljače 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

crikvenicaCRIKVENICA – Svake godine gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina primi dobrovoljne darivatelje krvi s područja grada Crikvenice te je tako ove godine održan deseti, jubilarni prijem darivatelja krvi.
Na primanju je uručeno pet ordena za darivatelje koji su krv dali više od sto puta. Orden red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović dobili su Saša Mureta, Boris Stopinšek i Miodrag Zdravković te Nikola Rosić i Ratko Baretić koji nisu mogli nazočiti današnjem prijemu. Na prijemu su im ordeni i uručeni od strane ravanteljice Gradskog društva Crvenog križa, Irene Gašparović.

Gradonačelnik Crikvenice istaknuo je da se Crikvenica po broju darivatelja u Klubu 100+ nalazi u samom vrhu na razini Hrvatske. Dodao je kako darivanje nema cijene te kako je izrazito ponosan što su ljudi prepoznali važnost darivanja krvi te što se zbog njih za Crikvenicu čuje i u ovom kontekstu. Tradicionalno je darovao darivatelje simboličnim poklonima te su se na samom prijemu nakon službenog dijela ugodno podružili u prostoru Male vijećnice.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Crikvenica Irena Gašparović zahvalila se gradonačelniku i darivateljima te pohvalila da je četvero darivatelja prošle godine ušlo u Klub 100+ te je istaknula da se ne događa često da u jednoj godini bude toliko novih 100+ darivatelja. To su Mariagrazia Ćavar (kod žena se 75 darivanja izjednačava sa 100 muških darivanja s obzirom da muškarci krv mogu darivati četiri puta godišnje, a žene tri puta godišnje), Vladimir Budimir, Ivica Unković i Davor Miculinić.

Posljednjim darivanjima Siniša Tomašić je dostigao dosadašnjeg rekordera Krešu Dukića, inače dobitnika nagrade za životno djelo Grada Crikvenice. Siniša Tomašić je stigao do 142. darivanja, a s obzirom da se krv može darivati do 70 godina taj će broj još i narasti.
U Klubu 100+ trenutno je 15 aktivnih darivatelja od kojih je dio već navršio 65 godina te ne može darivati krv na terenskim akcijama u Crikvenici, ali se za njih tri puta godišnje organizira prijevoz na Transfuziju KBC-a Rijeka. Naime, na Transfuziji se krv može darivati do 70 godina. Klub 100+ može se pohvaliti i s deset pasivnih darivatelja koji zbog godina ili zdravstvenih razloga, više ne mogu darivati krv.

Uz spomenute, u plemenitom Klubu 100+ u Crikvenici su i Ervin, Ivica i Nedeljko Car, Milorad Hajnić, Dubravko Jeličić, Želimir Mihalić te Marijan Lovrić.