CRIKVENICA – PRIJEM KLUBA DARIVATELJA KRVI 100+

24. prosinca 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Gradonačelnik upriličio prijem Kluba darivatelja krvi 100+

 CRIKVENICA – Svake godine gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina primi dobrovoljne darivatelje krvi s područja grada Crikvenice te je tako ove godine održan jedanaesti prijem dobrovoljnih darivatelja krvi sa preko 100 darivanja krvi.

Gradonačelnik Crikvenice istaknuo je da se Crikvenica po broju darivatelja u Klubu 100+ nalazi u samom vrhu na razini Hrvatske te je dodao i kako darivanje nema cijene te kako je izrazito ponosan što su ljudi prepoznali važnost darivanja krvi te što se zbog njih za Crikvenicu čuje i u ovom kontekstu. Kao i svake godine, darivatelje je darivao simboličnim poklonima, a na prijemu se, nakon službenog dijela prijema, sa darivateljima i družio u prostoru Gradske vijećnice.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Crikvenica Irena Gašparović zahvalila se gradonačelniku i darivateljima te se pohvalila i jednim novim darivateljem 100+ – Danijelom Brozovićem. Na prijemu su bila i trojica darivatelja s područja Vinodolske općine koji daruju krv na području Grada Crikvenice, a prijemu se stoga pridružio i načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić te je istaknuo kako će i oni uvesti ovu lijepu praksu prijema s obzirom da i na njihovom području općine ima veliki broj darivatelja. Načelnik je rekao kako je i sam bio darivatelj krvi, dok mu je zdravstveno stanje to dopuštalo te da bi svakome tko može preporučio isto.

U Klubu 100+ trenutno je 17 aktivnih darivatelja od kojih je dio već navršio 65 godina te ne može darivati krv na terenskim akcijama u Crikvenici, ali se za njih tri puta godišnje organizira prijevoz na Transfuziju KBC-a Rijeka. Naime, na Transfuziji se krv može darivati do 70 godina. Klub 100+ može se pohvaliti i s deset pasivnih darivatelja koji zbog godina ili zdravstvenih razloga, više ne mogu darivati krv.

Na današnjem su prijemu u Crikvenici bili nazočni: Ivica Car, Milorad Hajnić, Želimir Mihalić, Boris Stopinšek, Baretić Ratko, Davor Miculinić, Ivica Unković, Danijel Brozović, Mariagrazia Ćavar, Nedeljko Car, Dubravko Jeličić, Marijan Lovrić, Siniša Tomašić, Vladimir Budimir, Nikola Udovičić, Željko Gašparović i Ervin Car. Na prijemu nisu mogli prisustvovati: Nikola Rosić i Zoran Cvija od aktivnih članova.

Inače, u evidenciji je trenutno 27 članova s preko 100 darivanja krvi, s time da su neki darivatelji već dugo vremena neaktivni (prestali su s darivanjem zbog godina starosti).

Također, među darivateljima je i jedna darivateljica (Mariagrazia Ćavar), koja ima 76 darivanja, a kako žene mogu darivati krv samo tri puta godišnje (za razliku od muškaraca koji to mogu 4 puta godišnje), izjednačena je brojka 100 muških darivanja sa 75 ženskih darivanja.

Također, ove godine je priznanje predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski, dobilo 4 naših darivatelja za 100 darivanja (muškarci), odnosno 75 darivanja (žene) tijekom 2017. i 2018. godine: Mariagrazia Ćavar, Vladimir Budimir, Davor Miculinić i Ivica Unković.

Apsolutni rekorder u darivanju krvi – Siniša Tomašić sa 145 darivanja (još je uvijek aktivan na darivanju na Transfuziji)  te Želimir Mihalić sa 144 darivanja (aktivan na našim terenskim akcijama) svakako su vrijedni isticanja.
Na akciji u 12. mjesecu se, zbog godina starosti, od aktivnog darivanja oprostio darivatelj Marijan Lovrić, sa 141 darivanjem krvi.