CRIKVENICA – OVE GODINE NEMA MAŠKARA, IZUZEV VIRTUALNO

11. siječnja 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

maskare-324CRIKVENICA – “Poznato je da crikvenička rivijera ima dugu i vrijednu povijest maškaranja. U svakome se mjestu rivijere ljubav prema maškarama njeguje od malih nogu, a uz maskiranje i veselo druženje, posebnu radost svim generacijama već desetljećima pruža obilazak ulica Crikvenice, Dramlja, Jadranova i Selca”, navode iz TZ-a Crkvenice.

“Godina za nama bila je daleko od savršene, a donijela je i razna nova pravila. Zajedno smo učili iz dana u dan, a internetski je svijet dobio vodeću ulogu u svakodnevnom životu. Pomalo se s nostalgijom prisjećamo dana kada su na javnim mjestima maske najčešće nosili samo zaljubljenici u maškare, i kada smo riječ maska prije svega vezivali uz radost, igru i zabavu. Sa željom da se i ove godine ljubitelji maškara okupe i druže te sačuva bogata maškarana tradicija, Crikvenica će u 2021. maškare u potpunosti preseliti u virtualni svijet”, navode.

Prilagođene zahtjevnim vremenima, strpljive, diskretne i mnogo mirnije nego inače, ovogodišnje će maškare biti trajan e-podsjetnik na minule dane, ispunjene satima smijeha i druženja. Naravno, bit će i svojevrsna najava ljepših maškaranih dana u budućnosti. Dakle, u 2021. će se maškarana ekipa družiti na društvenim mrežama i kanalima, prvenstveno na www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica. U sigurnom će virtualnom okruženju istaknuto mjesto imati simpatična mačka, simbol crikveničkih maškara, koja će ove godine biti zdravstvena djelatnica, uvijek spremna pomoći svima, i na svoj će se način boriti s brigama i problemima.

Glavna tradicijska događanja će se održati u centru Crikvenice uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera (prije svega, bez okupljanja gledatelja), snimiti i prikazati online. Tako će u subotu, 9. siječnja u centru Crikvenice biti podignuta maškarana zastava, gradonačelnik Damir Rukavina će tradicionalno predati ključ grada meštru crikveničkih maškara Damiru Beniću, čime će početi simbolična vladavina maškara u virtualnom svijetu. U centru grada će se izvjesiti ovogodišnji mesopust, krivac za svo zlo u 2020., čije će se suđenje i paljenje 17. veljače ove godine dočekati s posebnim nestrpljenjem. Prije no što krivac bude simbolično osuđen, spaljen i porinut u more, čitat će se tradicionalna šentenca.

“Ove će godine posebnu ulogu imati maškarani vremeplov, odnosno sjećanja i uspomene na maškarane dane koji su za nama. Sukreatori zanimljivih sadržaja, koji će pomoći da virtualne maškare budu što raznolikije bit će posjetitelji. Turistička zajednica Grada Crikvenice poziva sve maškarone da putem društvenih mreža pošalju svoje fotografije, ispričaju anegdote, otkriju maškarane tajne, najdraža sjećanja i slično. Održat će se i izložba starih fotografija, objaviti razne zanimljivosti i kratki video-isječci u kojima će iskusni maškaroni ispričati crtice iz davnih crikveničkih maškaranih dana. Organizirat će se virtualne radionice, čiji će sudionici, uz ostalo, moći naučiti i kako izraditi jednostavnu masku za lice ili kako pripremiti tradicionalne maškarane slastice.

Ukratko, za vas smo, dragi naši ljubitelji maškara i maškaranih običaja, pripremili raznovrsne sadržaje na našim virtualnim maškaranim odredištima. Redovito nas pratite, pišite, javljajte se, šaljite vaše omiljene stare maškarane fotografije ili video-uratke. S osmijehom ćemo zajedno simbolično spaliiti sve brige i probleme i najaviti sretnu i, vjerujemo, svima bolju 2021. godinu!”, zaključuju. (kv)