CRIKVENICA – Otvoreno je i blagoslovljeno novo crikveničko glavno gradsko groblje u Zoričićima, groblje koje će osigurati posljednja počivališta Crikveničana za sljedeće stoljeće.

Nakon procesije, groblje je blagoslovio nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije mons. Mate Uzinić. Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina prisjetio se godina i godina u kojima se tražila lokacija za crikveničko groblje.

Da ima sreće u nesreći, potvrdio je gradonačelnik Rukavina prisjetivši se velikog požara 2013. godine koji je zaprijetio Crikvenici i opustošio šumu koja je prekrivala područje na kojem se danas nalazi groblje. Crikvenički gradonačelnik sjetio se jutra kad je njegova tadašnja zamjenica Silvia Crnić ušla u ured i predložila da se groblje podigne na području opustošenom požarom. I krenula je realizacija koja je zbog zahtjevnosti projekta tražila strpljenje i velika ulaganja. Podršku je dala država koja je Gradu Crikvenici poklonila zemljište.

Otvaranju groblja nazočili su glavni Imam Islamske zajednice Rijeka Hidajet Hasanović, vlč. Marko Stipetić, fra Ivan Gavran, paroh Srpske pravoslavne crkvene opštine Rijeka Mićo Kostić. Skupu su se obratili projektantica Brankica Petrović i predstavnik izvođača Izgradnje Davor Rubčić te direktor crikveničkog komunalnog poduzeća Eko Murvica, Franko Gržetić. Pjesmom su otvaranje popratili klapa Vinčace i crkveni zbor.

U gradnju prve faze groblja u Zoričićima krenulo se početkom 2019. godine. Prva faza obuhvatila je gradnju pristupne ceste, parkirališta, pješačkog puta, ceremonijalnog prostora, mrtvačnice i 124 grobna mjesta. Groblje će se nadograđivati u fazama, po potrebi. Kad se izgradi u potpunosti, na površini od 3,7 hektara, novo crikveničko groblje imat će kapacitet od gotovo tri tisuće grobnih mjesta, odnosno više od šest tisuća ukopnih mjesta. Zemljište na kojem se izgradilo groblje Gradu Crikvenici darovala je Republika Hrvatska. Vrijednost darovanog zemljišta je gotovo devet milijuna kuna. U prvu fazu izgradnje groblja Grad Crikvenica uložio je 12 milijuna kuna.

(kv)

GALERIJA: