CRIKVENICA – Obilježavanje velikog jubileja meteorološke postaje

3. travnja 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Obilježavanje velikog jubileja meteorološke postaje

CRIKVENICA – Svakodnevni život čovjeka, njegova ljeta i zime oduvijek su bili povezani s vremenskim prilikama. Iako ih nije uvijek razumio želja da se spoznaju i shvate te česte, više ili manje očite mijene, dovela je do razvoja meteoroloških uređaja i potrebe bilježenja vremenskih pojava.

Mala meteorološka postaja, danas smještena u parku uz balustradu, dio je te povijesti a ove 2021. godine zajedno s Gradom Crikvenicom obilježava čak dvije velike obljetnice – kontinuiranog motrenje s kojim se započelo još davne 1891. te postavljanje meteorološke stanice koja je i danas, 120 godina kasnije, u funkciji.

  1. srpnja 1891. godine u vrijeme bana Khuena Hedervarya Crikvenica je, među prvima na prostoru današnje Hrvatske, dobila svoju meteorološku postaju i prvog motritelja ljekarnika Ivana Polića. Tih prvih desetak godina zbog slabe i malobrojne opreme podatci nisu uvijek bili pouzdani, ali usprkos tome započinje redovito evidentiranje meteoroloških podataka u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu a detaljni podatci objavljeni su knjizi „ Klimatski podatci za Crikvenicu, razdoblje 1892.-1958.

Deset godina kasnije, na današnji dan 1. travnja 1901. godine počela je s radom tadašnja općinska meteorološka postaja, bijela drvena kućica koja danas slavi svoj 120. rođendan. Sama postaja bila bi tek skup aparata da cijelo to vrijeme nije ljudi, njezinih motritelja, koji svakodnevno, tri puta dnevno (u 7, 14 i 21 sat) i po svim vremenskim prilikama bilježe podatke i tako nam daju vrijedan materijal u proučavanju vremena, ali i olakšavaju svakodnevni život. Postaja je kroz prošlost nekoliko puta mijenjala svoju poziciju, a stari instrumenti zamijenjeni su novim prije tri godine. Međutim i dalje se čuva originalni barograf, memorija vremena našeg grada, a možda i svih naših raspoloženja.

Povodom 120. obljetnice meteorološke postaje dugogodišnja motriteljica Anđelka Radil i zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović obišle se meteorološka postaju. Zamjenica gradonačelnika zahvalila se gospođi Anđelki Radil na njenom velikom doprinosu crikveničkoj meteorologiji.

˝Iznimno me veseli najaviti da je u pripremi sveobuhvatna publikacija kojom ćemo nastojati prikazati čitavu povijest motriteljstva  na području Grada Crikvenice. Publikacija će biti rezultat suradnje Grada Crikvenice, Gradske knjižnice Grada Crikvenice, Muzeja Grada Crikvenice i gospođe Anđelke Radil kao jedne od suautorica publikacije. Publikacija će biti svojevrsna nagrada svima onima koji su doprinijeli iznimno dugoj tradiciji kontinuiranog motriteljstva na području grada Crikvenice˝ – istaknula je zamjenica Matošić Gašparović.

(ZM)