CRIKVENICA – NAJAVLJEN PROJEKT “OTPAD UREDI, KUNE UŠTEDI”

8. prosinca 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

crikvenicaCRIKVENICA – Zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić predstavila je projekt „Otpad uredi, kune uštedi“ za koji je Gradu Crikvenici odobreno maksimalnih 500.000 kn bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda Europske unije.Cilj projekta je informirati i educirati građane i goste Grada Crikvenice o sustavu zbrinjavanja komunalnog otpada, koristima i uštedama od odvojenog prikupljanja otpada, recikliranju i kompostiranju te zakonskim obvezama koje su svi gradovi i općine dužni poštivati.

Predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić predstavila je eko-radionice koje u sklopu projekta Udruga Žmergo organizira u crikveničkim školama i vrtiću, ali i pozvala sve građane i goste Grada Crikvenice da prate najave aktivnosti u sklopu projekta i uključe u obilježavanje eko-datuma 2019. g. (Dan planeta Zemlje i Svjetski dan zaštite okoliša).

Direktor crikveničkog komunalnog poduzeća Eko-Murvica d. o. o. Lovorko Gržac najavio je javnu tribinu za naše sugrađane na svima zanimljivu temu: Kako do manjih računa za smeće? Javna tribina će se održati u srijedu, 12. 12. 2018. g. u 18:00 sati u novoj Gradskoj vijećnici (zgrada „Stare škole“, 1. kat) na adresi Vinodolska 1, Crikvenica. Građani će imati priliku iz prve ruke čuti korisne savjete o tome kako uštedjeti na računima za odvoz otpada i pitati sve što ih zanima. Očekujemo vrlo zanimljivu raspravu na ovu temu te ovim putem pozivamo sve zainteresirane sugrađane i goste da dođu i aktivno sudjeluju na tribini svojim pitanjima i komentarima!

Silvia Crnić je istaknula da su aktivnosti namijenjene svim građanima i gostima Grada Crikvenice, a najveći broj aktivnosti namijenjen je djeci i mladima jer se dobre navike pri zbrinjavanju otpada stvaraju odmalena, a osviještene odrasle osobe prenosit će svoje navike na buduće generacije. Zato se već početkom ovoga tjedna u crikveničkim vrtićima i osnovnim školama krenulo u realizaciju niza kreativnih eko-radionica za djecu, mlade, nastavno osoblje i odgojitelje. Radionice u vrtićima i osnovnim školama održava Udruga Žmergo. U sklopu radionica na zabavan će se način učiti o pravilnom odvajanju otpada, recikliranju i ponovnoj uporabi predmeta.

Našim najmlađima namijenili smo i komplet od šest edukativnih slikovnica te zabavne eko-predstave, a oni stariji će se moći okušati u kreativnom recikliranju koristeći praktičan priručnik. Obiteljima je namijenjena brošura „Zeleni bonton“. Nismo zaboravili ni naše goste iz inozemstva za koje će biti tiskan informativni letak na engleskom jeziku da bi naš grad bio što čišći i ljepši tijekom turističke sezone.

Značajni eko-datumi 2019. g. (Dan planeta Zemlje i Svjetski dan zaštite okoliša) obilježit će se brojnim zabavnim sadržajima – kreativnim radionicama, foto natječajem i izložbom fotografija, likovnim natjecanjem za djecu, modnom revijom odjeće od recikliranog tekstila te eko-akcijama čišćenja okoliša.

Građani će uz svoje mjesečne račune za komunalni otpad tijekom 2019. g. dobivati i informativne letke s aktualnostima i korisnim savjetima o pravilnom odvajanju otpada, a održavat će se i javne tribine na kojima ćete moći saznati više o našem sustavu gospodarenja otpadom i pitati stručnjake sve što vas zanima.

Projekt će imati i svoju web stranicu – www.otpad-uredi.com na kojoj ćemo objavljivati najave svih aktivnosti u sklopu projekta, ali i brojne korisne savjete te interaktivne i edukativne sadržaje za djecu. Bilo bi nam drago kada biste informacije i sadržaje s mrežne i Facebook stranice projekta podijelili i preko svojih društvenih mreža kako bi informacije stigle do što većeg broja ljudi. Bit će snimljeni i zabavni videospotovi na temu pravilnog odvajanja otpada koje uskoro ćete moći gledati na YouTubeu.

Vjerujemo da će projekt „Otpad uredi, kune uštedi“ doprinijeti povećavanju količine odvojeno prikupljenog otpada te da će pravilno odvajanje otpada postati dobra navika svih naših građana i gostiju. Želja nam je da naš grad, županija i cijela Hrvatska budu primjer dobre prakse u održivom gospodarenju otpadom na europskoj razini.
Projekt „Otpad uredi, kune uštedi“ započeo je 2018. g., a traje do 30. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 649.570,00 kn; sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije iznosom od 500.000,00 kn, a ostatak iznosa osigurao je Grad Crikvenica iz gradskog proračuna.