CRIKVENICA NA UDARU – UMJESTO DA JOJ ŽUPANIJA POMAŽE, ONA ODMAŽE

2. travnja 2019. | Kategorija: Hrvatska

kaštel crikvenicaKVARNER – “Primorsko-goranska županija je jedna od najnesposobnijima u Hrvatskoj”, sve otvorenije navode mnogi.

Medijski najzvučniji primjer je Marišćina, koja zbog svojeg (očito) nesposobnog vodstva i (očito) loše gradnje je postala prvoklasni trovač Viškova. Često pitamo koliko ljudsko zdravlje ima cijenu? Na Kvarneru je to očito jako malo. Ali Marišćina nije jedina županijska sramota. Domovi zdravlja u Opatiji, kojima upravlja županija, izgledaju kao zgrade iz Černobila. Obrazovne ustanove kojima je osnivač županija širom Kvarnera su u najlošijem stanju od svih. Sve zgrade obrazovnih ustanova koje nisu u rukama županije su u boljem stanju od onih županijskih.

Pomorsko dobro kojim upravlja županija područja su sa najviše problema na području – doslovno – svih kvarnerskih otoka. Tamo gdje upravlja Grad Lošinj, Grad Cres, Grad Krk, Grad Rab, ili čak neka siromašnija otočka općina stvari su kudikamo bolje nego gdje svoje prste ima županija.

Tko je za to odgovoran? Odgovorimo sami. Županijom desetljećima drma Zlatko Komadina sa svojim poslušnicima u SDP-u i strančicama koje se poput bezimenih satelita okreću oko Komadine. Valjda taj Komadina ima neke veze s tim što se u županiji dešava. Kako i zašto građani Primorsko-goranske županije iznova i iznova daju svoj glas tim istima teško je shvatiti.

Novi slučaj od stotinu koji su prethodili su koncesijska odobrenja na području Grada Crikvenice.

Lopticu krivnje u ovom slučaju PGŽ baca na Grad, a desilo se sljedeće: Eko-Murvica je imala koncesiju na Gradskom kupalištu, koja je istekla u rujnu 2017. Normalno je raspisan novi natječaj, ali županija ga je poništila. Razlog? Jer je – barem tako kažu – bila netočna lokacijska informacija.

Zlatko Komadina (SDP)

Zlatko Komadina (SDP)

No ta lokacijska informacija nije pala s neba, već ju je izdao Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, ispostava Crikvenica. Znači, županija se tu pravi mudra i na pomolu je isto što se već desilo prošle godine: plaža je bila bez koncesionara što za posljedicu ima pad kvalitete.

Kako bi stvari bile još bizarnije izrađena je uredna Konzervatorsko-urbanističko-krajobrazna studija za Gradsko kupalište. Čak joj je Konzervatorski odjel u Rijeci dao suglasnost, a Grad Crikvenica izradio idejno rješenje. Sve je dostavljenu PGŽ i tada – pogađate – opet (očito) nešto nije uredno. Barem po PGŽ, jer su – nikome nije jasno zašto – dali  Pomorskom fakultetu u Rijeci zadatak (i naravno platili ga) izrade opravdanosti davanja koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra. Ukratko, pitali su trebaju li dati u koncesiju nešto što je očito da se u koncesiju daje i jedini odgovor je da se u koncesiju treba dati.

Kako, zašto i s kojim opravdaljem to rade, nije poznato. Ali ono što je poznato je da će Crikvenica (gotovo sigurno) i ove godine imati plažu bez koncesije, pada standard, rast nezadovoljstva, a županija će i dalje imati Zlatka Komadinu koji priča o velikom radu kojeg radi županija kojom je on na čelu.

Najluđe je što će taj isti Komadina – na narednim izborima – dobiti brojne glasova tih istih Crikveničana i svih ostalih koji prolaze pored devastiranih domova zdravlja u Opatiji, obrazovnih ustanova širom Rijeke, muku muče s pomorskim dobrom na otocima.

(ZM)