CRIKVENICA – 22. DRŽAVNO NATJECANJE MLADIH CRVENOG KRIŽA

14. svibnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

crikvenicaCRIKVENICA – Po drugi puta u povijesti društva, jedna ekipa mladih GDCK Crikvenica sudjelovala je na Državnom natjecanju mladih HCK koje se ove godine održalo u Vinkovcima.

Sudjelovanje na ovom natjecnaju zaslužili su pobjedom na Međužupanijskom natjecanju mladih, koje se održalo u travnju u Rijeci. Tako je ekipa mladih iz SŠ Dr. Antuna Barca u sastavu Jelena Britvić, Gabriela Jurković, Aurora Sučić, Iva Lončar, Antonela Šamal i Borut Posarić pod vodstvom mentorice prof. Ive Suden predstavljala Primorsko-goransku županiju, te osvojila 10. mjesto u državi.

Od početka samih natjecanja (školskih/gradskih, preko međužupanijskih, do državnog) u natjecanjima je sudjelovalo više od 600 ekipa, a na Državno natjecanje plasiralo se 20 najboljih u kategorijama podmlatka i mladih.

Natjecatelji su provjeravali znanje o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, te znanja i vještine u pružanju prve pomoći.

U sklopu natjecanja održana je prezentacija gradova iz kojih su došle ekipe. Tako je GDCK Crikvenica predstavilo Crikvenicu propagandnim materijalima Grada Crikvenice i TZ Grada Crkvenice, te fritulama pripremljenima u slastičarni hotela Omorika. Ekipa mladih izvela je kratki humoristični skeč na temu prve pomoći, te su se na taj način predstavili ostalim sudionicima, ali i građanima Vinkovaca. U skeču su prikazali komične situacije sa svojih praktičnih priprema koje su provodili dr. Željke Polonijo i dr. Filipa Blažića, koji imaju velike zasluge u plasmanu na ovogodišnje Državno natjecanje. Sve ekipe su sudjelovale i u igri Potraga za blagom, te, na taj način, upoznali Grad Vinkovce.

“Na kraju, zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u pripremama i odlasku na ovo natjecanje – Gradu Crikvenica, Jadranu d.d. Crikvenica, ravnatelju i profesorima SŠ Dr. Antuna Barca koji su imali razumijevanja za povremene izostanke učenika-članova ekipe, te auto-školi T.A. Crikvenica koja nam već godinama ustupa prostor učionice za pripremu ekipa”, naveli su iz ekipe Crikvenice.

Odlazak na natjecanje bio je centralni događaj obilježavanja Tjedna Crvenog križa u godini u kojoj Hrvatski Crveni križ slavi tri velike obljetnice – 140 godina organiziranog djelovanja na tlu današnje Republike Hrvatske, 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, te 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva.

Osim samog natjecanja, GDCK Crikvenica je organiziralo i akciju mjerenja tlaka i šećera za mještane Selaca, kao i predavanja na temu Sigurnost u prometu za učenke 8. Razreda OŠ Vladimira Nazora i Zvonka Cara, u suradnji s Policijskom postajom Crikvenica i auto-školom T.A. Crikvenica. (kv)