CRES IZNOVA MEĐU NAJTRANSPARENTNIJIM GRADOVIMA

14. srpnja 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Cres

Cres

CRES – Institut za javne financije jučer je predstavio rezultate istraživanja „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2016. – ožujak 2017.“. U navedenom razdoblju transparentnost i otvorenost mjerila se brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama i to: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017., proračun za građane za 2017.

Općeniti zaključak istraživanja je da se prosječna proračunska transparentnost hrvatskih lokalnih jedinica iz godine u godinu popravlja. U ovome ciklusu iznosi prosječno 3,1 (od mogućih 5), pri čemu su županije već vrlo transparentne (prosjek 4,6), gradovi su dosta dobri (prosjek 3,7), no općine još uvijek nisu dovoljno transparentne (prosjek 2,8). Usprkos relativno dobrim prosjecima, i dalje je, nažalost, preveliki broj izrazito netransparentnih lokalnih jedinica: četiri grada i čak 39 općina nisu objavili ni jedan od traženih proračunskih dokumenata, a još sedam gradova i 50 općina su objavili tek po jedan.

Kao i prethodnih godina, među najtransparentnijim lokalnim jedinicama je i Grad Cres s objavljenih svih pet dokumenata, a k tome smo posebno istaknuti jer su Cres i Klanjec jedini mali gradovi (s manje od 3000 stanovnika) u kategoriji najtrasparentnijih.

Općenito, transparentnost lokalnih proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu svih lokalnih i regionalnih jedinica. Istraživanjem se pokazalo da na transparentnost ne utječu faktori poput broja stanovnika, proračunskih prihoda ili razine poslovanja, već je presudna upravo volja uprave.