ČABAR – Problem vodoopskrbe nije jedini

15. srpnja 2018. | Kategorija: Hrvatska

vodaČABAR – Područje Čabra često je na margini događanja, a to se moglo zorno vidjeli kada je početkom mjeseca područje zahvatio kvar na vodoopskrbi i više naselja je bilo bez vode – danima.
To je otvorilo pitanje ulaganja u novu vodoopskrbu, jer je postojeća naprosto dotrajala.

Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel je tako rekao: S Hrvatskim vodama sklopljen je ugovor vrijedan pet milijuna kuna za sanaciju gubitaka na području Grada Čabra, a to podrazumijeva da se u trogodišnjem roku obnovi i sanira vodovod te drastično smanje gubici.

No činjenica je da Gorski kotar, a tako i Čabar, stoje na margini i tek kada se nešto desi – poput leda koji je devastirao šume prije nekoliko godina i sada vodoopskrbe – nitko se suviše ne zamara što će biti s ovim područjem.

Ukoliko znamo da cijelo ovo područje ima ogroman gospodarski potencijal: u proizvodnji, drvnoj industriji, ali i turizmu, onda je takav odnos prema Gorskom kotru neshvatljiv. Ironično, ili cinično, glavni zagovornik renesanse Gorskog kotra je Županija primorsko-goranska, koja istovremeno kudi Vladu RH što nema isti prioritet, a istovremeno ta sama županija čini malo ili ništa. Koliko se ulagalo i u kakvom su stanju zgrade širom Gorskog kotara koje su u vlasništvu županije? Uglavnom jadnom. Koliko se ulagalo u županijske ceste? Malo ili ništa. Koliko se ulagalo u nove potencijale? Ništa. Kakvo je stanje s hitnim pomoćima? Itd. Itd. Stoga, u Gorskom kotru mnogi imaju dojam da se oko njih samo puno priča, a malo radi. I uglavnom su u pravu. (kv)