ČABAR OKTANSKI CENTAR- Najavljena međunarodna brdska auto utrka

10. srpnja 2017. | Kategorija: Sport
Federico Liber (snimio M.Krpan)

Federico Liber (snimio M.Krpan)

RIJEKA – U sjedištu Primorsko-goranske županije susretom s novinarima najavljena je Međunarodna brdska auto utrka „Čabar 2017.“ što će se u Gorskom kotaru održati od 14. do 16. srpnja. Trodnevna manifestacije što će se odvijati na dionici od Smrečja do Tršća ukupne duljine 4.900 metara, utemeljena na tradiciji desetak prethodno održanih, četvrtu se godinu zaredom održava u organizaciji domicilnog Auto karting kluba „Petar Klepac“ iz Malog Luga. Pokrovitelj manifestacije je Primorsko-goranska županija, supokrovitelj Grad Čabar.

-Bez entuzijazma i zaljubljenika,sportske manifestacije ovog tipa teško je provoditi, zato je ova utrka primjer nastavka tradicije koju je teško održati, kojoj je prijetilo gašenje, ali prevladao je razum, trud i volja, velika ljubav koju je Primorsko-goranska županija prepoznala, podržala i podržavat će i dalje. Projekt je ovo kakav u Gorskom kotaru treba živjeti, treba imati manifestacije, put je koji treba slijediti. Vjerujem da je većini želja da brzina kojom jure sportski automobili bude poticaj brzine promjena i poboljšanja cjelokupnog življenja u Gorskom kotaru, svojevrsni spoj sporta i turizma – kazao je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

-Iz godine u godinu vidan je napredak u organizaciji, broju sudionika, posjeti, sve što je vezano za ovu na području Grada Čabra najznačajniju međunarodnu sportsku manifestaciju ohrabruje nas sve zajedno. U okvirima svojih mogućnosti pomažemo mladom timu istinskih entuzijasta, a raduje da uz sportsku sve više brdska utrka poprima i značajan turistički prepoznatljiv proizvod – istakao je Kristijan Rajšel, gradonačelnik Čabra.

Uz već tradicionalno bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorije I, sportska Kategorije II (formule) i povijesna, ovogodišnja se po prvi puta boduje i za Prvenstvo Austrije u svim kategorijama. Ipak, posebni izazov organizatoru predstavlja upis u FIA kao Kandidat za IHCC – International Hill Climb Cup, natjecanje stepenicu niže od Europskog prvenstva koje bi se, ukoliko ovogodišnje bude dobro ocijenjeno od međunarodnih promatrača, već iduće ljeto moglo voziti na čabarskoj stazi.

-Očekuje se blizu stotinjak sudionika iz desetak zemalja.Proteklih dana, pa sve do pristizanja vozača učinjeno je mnogo u infrastrukturnom opremanju i sigurnosnom aspektu uz stazu, parku vozača i uredima organizacijskih službi. Još smo bolji, još smo jači nego ranijih godina, a sve ostvarujemo bez velikih sponzora iz redova gospodarstva koji ovu manifestaciju još nisu prepoznali. Utrci je vraćena „dobra duša“ vrhunskog oktanskog spektakla, pa su tim veće obveze i odgovornost na sportskim entuzijastima i sucima – istakla je Jelena Muhvić, predsjednica Kluba i Organizacijskog odbora utrke, dok je o uspjesima i stazi govorio vrhunski automobilisti Tomislav Muhvić, sportski direktor Kluba i sam natjecatelj, svojevremeno 2013. Europski prvak na brdskim stazama. Najavio je i dolazak prošlogodišnjeg pobjednika i rekordera staze Talijana Federica Libera.

Treninzi su programom predviđeni u subotu, a dvije bodovne utrke u nedjelju. Vikend će, posebno subotnje veče, biti obogaćeno pratećim zabavnim programom u prostoru parka vozača u Smrečju, zaključio je Miroslav Krpan.