BUTKOVIĆ: MOŽEMO IZGRADITI NOVI KOLODVOR U RIJECI I TO NOVCEM EU-a

2. studenoga 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

oleg butkovićRIJEKA – Svi koji malo bolje poznaju prilike u SDP-u na području Rijeke i Kvarnera znaju da im je Oleg Butković (HDZ) noćna mora.

Najprije uspješan gradonačelnik Novog Vinodolskog, koordinator lokalnih izbora u kojima je izuzev Rijeke apsolutno sve ozbiljnije gradove na Kvarneru (Mali Lošinj, Opatija, Crikvenica, Bakar, Novi Vinodolski…) SDP gubio ili izgubio, izuzetno aktivan ministar u resoru kojeg je ranije kratkotrajno i neuspješno vodio Zlatko Komadina, čovjek čije će ime ostati (štogod drugi pričali) zabilježeno kao onaj koji je ukinuo mostarinu za otok Krk, i na kraju nositelj liste koja je na parlamentarnim izborima u 8. istarsko-kvarnerskoj izbornoj jedinici, u tzv. crvenoj utvrdi, osvojio 4 mandata što je isto kao što je SDP osvojio 4 mandata (ostale mandate je SDP poklonio svojim koalicijskim partnerima od kojih danas nema ništa). Ukratko doveo je na razini izborne jedinice HDZ 4:4 SDP .

Kada se takva osoba dotakne Rijeke onda to nije zanemarivo.

Po mnogima je SDP “načet” za micanje s vlasti u Rijeci. SDP je u Rijeci oduvijek na vlasti i nitko više ne može skriti umor koji se sve češće javlja među građanima Rijeke od SDP-a, ali i umor gradske uprave koja je postala troma, ustajala i bezidejna. Rijeka nema vlast koja je poletna, entuzijastična i željna rada s kojim će se dokazati boljom od prethodnika a upravo je to potrebno Rijeci za rješavanje sve brojnijih problema.

SDP nije za otpisati. Ali veliko je pitanje hoće li imati snage promijeniti sebe kako bi ostali na vlasti. Javna je tajna da značajan dio SDP-ovaca u Rijeci ne vidi niti jednog od SDP-ovaca kao adekvatnog nasljednika Obersnelu. Smatraju da bi se SDP trebao osloboditi nepotrebnih kobasica-koalicija i pronaći nezavisnog kandidata koji nije istrošen dosadašnjim političkim nadmudrivanjima iza kojeg bi stao SDP. Tako bi se zahvatilo SDP-ovce, ali i veće biračko tijelo od SDP-ovog i bajpasiralo nezadovoljstvo nagomilano prema SDP-u. Tako posložen SDP bi doista mogao u Rijeci ostvariti značajan rezultat, ali teško je vjerovati da će razum prevladati brojna ega koja sebe vide na čelnim pozicijama. Zato mnogi smatraju da će SDP ići na svoj uobičajeni način, istaknuti nekog svojeg kadra, pokušati okupiti brojne male strančice oko sebe i vjerovati u pobjedu. Ali ovog puta to gotovo sigurno neće biti dovoljno. Kao kandidati se već nude Katarina Peović sa svojom Radničkom Frontom, tu je i Marin Miletić s Mostom, među riječkim kuloarima spominju se i neka nezavisna imena koja bi mogla postati ozbiljni kandidati, a sada je Butković dao do znanja da će ozbiljno u igru krenuti i HDZ. Sve redom opcije koje bi mogle neugodno iznenaditi riječke SDP-ove.

Naime, u nedavnom razgovoru za Novi list bocnuo je tamo gdje Obersnela najviše boli – u jedan od brojnih neispunjenih obećanja.

“Pogledajte koji su projekti (zahvalom Vlade, a niti jedan zahvalom Rijeke ili županije) sve u provedbi u Rijeci – gradi se bolnica, gradi se cesta D403, s rješenjem autobusnog kolodvora napokon će i ta tema nestati”, naveo je Butković i dao do znanja da bi on izgradio kolodvor u Rijeci sasvim brzo i novcem EU-a.  “Sredstva postoje, samo Grad mora pripremiti projekt. Tu su europska sredstva i ona čekaju”, naveo je, s čime je okrznuo Grad Rijeku i po još jednoj stvari koja se u kuloarima često navodi: nesposobnost Rijeke pri adekvatnom provođenju EU natječaje.

Kolodvor u Rijeci je postao gotovo simbolom (ne)sposobnosti gradske vlasti, iako sam kolodvor niti nije u domeni Grada. Ali stvorila se takva slika da je sramota što Rijeka nema pravi kolodvor i pritom je odgovornost i na gradskoj upravi.

(kv)