Brod talijanske obalne straže „Natale de Grazia“ u prvom diplomatskom posjetu Rijeci

15. srpnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije, u Rijeku je u službeni diplomatski posjet stigao brod talijanske Obalne straže CP420 „Natale de Grazia“, čija je glavna namjena zaštita granica i spašavanje izbjeglica.

„Natale de Grazia“ izgrađen je 2020. godine u talijanskom brodogradilištu u Mesini, a posjet Rijeci njegova je prva diplomatska misija u inozemstvu, van talijanskih granica. Prema riječima zapovjednika broda Massimiliana Quinta glavi razlog njihovog dolaska je što je Hrvatska 1. srpnja ove godine preuzela predsjedanje Forumom europskih obalnih straža. „Ovaj brod dugačak 34 metra izgrađen je sredstvima Europskih fondova i njime upravlja 10-ak članova posade. Brod sveukupno može primiti 200 ljudi, a upravo prije dva tjedna sudjelovali smo u akciji spašavanja  u Jonskom moru, prilikom čega smo spasili 127 osoba“, rekao je Quinto i iskazao svoje zadovoljstvo posjetom Rijeci naglasivši kako talijanska i hrvatska Obalna straža već godinama uspješno surađuju.

Službenom obilasku broda prisustvovali su zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski; generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović te prodekanica za poslovne odnose Pomorskog fakulteta Ana Perić Hadžić.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je zadovoljstvo što su upravo Hrvatska odnosno Rijeka odabrani za prvu diplomatsku misiju. „Impresioniran sam ovim brodom i drago mi je što Obalne straže naših dviju zemalja uspješno surađuju i da možemo time poslati poruku nautičarima koji posjećuju našu zemlju kako su u Jadranskom moru sigurni“, rekao je Palčevski.

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini zahvalio se hrvatskim vlastima na gostoprimstvu prilikom dolaska broda kao i predstavnicima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. „Brod u Rijeci ostaje do sutra, a tijekom njegovog boravka među ostalima posjetit će ga i veleposlanik Italije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Pierfrancesco Sacco, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na čelu s voditeljicom Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka u Zadru Mirnom Kovač Bašić, izaslanstvo hrvatske Obalne straže, lučki kapetan Darko Glažar kao i predstavnici Lučke uprave Rijeka“, naglasio je Bradanini.

Županijska pročelnica Nada Milošević nakon obilaska istaknula je kako je Jadransko more zajedničko Italiji i Hrvatskoj, kako se na njemu odvijaju brojne aktivnosti i kako je iz tog razloga važno da postoje brodovi ovakve namjene koji će se brinuti za sigurnost na moru. „Suradnja naših dviju zemalja je neophodna i bila je zaista izuzetna prilika posjetiti ovaj brod prilikom njegovog boravka u našem gradu“, rekla je Milošević.

Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, Alen Jugović, istaknuo je kako se nada da će studenti fakulteta na čijem je čelu u budućnosti imati prilike posjetiti ovakav brod. „Za naše studente bila bi to izuzetna prilika, jer nakon završetka školovanja plovit će po našem moru, ali i po svjetskim morima, a ovo je novoizgrađeni brod izuzetne namjene i bilo bi za njih korisno da ga obiđu. Istaknuo bih i važnost suradnje na Jadranu hrvatske i talijanske strane, jer po pitanju sigurnosti na moru zasigurno možemo biti uspješniji ako, kada je to potrebno, zajednički pronalazimo rješenja“, zaključio je Jugović.