BROD GALEB NAS JE NAUČIO KOLIKO SMO GLUPI

7. prosinca 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
brod vis potapanje

Potapanje Titovog broda “Vis”. Šteta što nije bilo pameti i “Galeb” je isto tako iskorišten.

KOLUMNA – Sjećate se admiralskog broda Vis? Pravog Titovog broda koji je kao novoizgrađena jahta zamijenio privremeno korišten Galeb, jer se smatralo neophodnim zamijeniti stari i ofucani transportni brod za banane s pravom državničkom jahtom? Ne? Podsjetimo vas!

Admiralski brod Vis, dugačak 58 metara, već je prije nekoliko godina svečano potopljen uz zapadnu obalu rta u istarskoj Premanturi. Bilo je to prvo namjensko potapanje broda u Hrvatskoj što je privuklo tisuće građana i turista, a samo tijekom tog dana je događaj putem raznih medija pratilo više od 250.000 ljudi. Tako je Vis pretvoren u turističku atrakciju koju su brojni ronioci spremni dobro platiti.

Brod je u vlasništvu istarskog poduzetnika Arsena Brajkovića, koji je isprva htio brod preurediti i pretvoriti ga u turistički atraktivan brod. Isto ono što danas u Rijeci prodaju s Galebom. Ali nakon što su ekonomski pokazatelji završili negativno i svijet investitora nije vidio računicu Brajković se odlučio na potapanje i na taj način ekonomski i turistički valorizirati brod.

Kako je Vis bio u puno boljem stanju od Galeba i njegovo uređenje je tražilo manje troškova od Galeba, ali je i dalje sve bilo ekonomski neodrživo i stoga neprihvatljivo privatnom sektoru ulagača. Kako je onda moguće da se Vis nije isplatio, a Galeb – koji je još skuplji – se isplati?

Kako je Vis bio u puno boljem stanju od Galeba i njegovo uređenje je tražilo manje troškova od Galeba, ali je i dalje sve bilo ekonomski neodrživo i stoga neprihvatljivo privatnom sektoru ulagača. Kako je onda moguće da se Vis nije isplatio, a Galeb – koji je još skuplji – se isplati?

Odgovor: ne isplati se, ali kada baratete tuđim novcem gledate drugačije nego kada baratate svojim. Naravno, kako je računica za Galeb također neodrživa nitko nije želio sudjelovati u projektu. Nitko izuzev Grada Rijeke. Kako to? Ne barata tu gradonačelnik i Gradski vijećnici, SDP i strančice sateliti SDP-a svojim novcem, već novcem građana. Lako je tuđim novcem po k… mlatiti pa je tako odlučio uređenje Galeba platiti s vrtoglavih 58.572.773,64 kuna!

Napravimo jedan eksperiment koji nam lijepo pokazuje kada se novac građana dobro, a kada loše troši. Zamislite da imate na računu 58,6 milijuna kuna! To su vaši krvavo zarađeni novci. Vaši i vaše obitelji i vaših djedova. Biste ih uložili u projekt od svih analiza dokazano ekonomski neisplativ? Biste ih uložili u projekt koji nema turistički, kulturni i bilo koji drugi potencijal? Jer uistinu samo idiot može misliti da će nekakva masa ljudi pohrliti i plaćati razgledavanje Galeba koji – štogod štovatelji kulta ličnosti Tita mislili – ne znači nikome ništa izvan uskog kruga tog istog kulta štovatelja kulta ličnosti Tita.

Štovatelji Tita u Kumrovcu

Štovatelji Tita u Kumrovcu

Možda mislite da će taj kult ličnosti štovatelja Tita posjećivati brod? Ali tu postoji problem. Taj kult ne čine bogati ljudi, već osobe starije životne dobi koji nostalgično gledaju na Jugoslaviju jer su tada bili mladi i lijepi, a danas su stari i ne snalaze se u svijetu 21. stoljeća. Ljude u tom kultu je vrijeme pregazilo. Ne razumiju da država koja je zatvarala zbog “pogrešnog” vica ne može biti dobra država, neovisno što je većina imala posao i plaću. Podjednako kao što nacistička Njemačka nije dobra država neovisno što je u njoj Nijemcima bilo divno.

Ti starci iz kulta štovatelja ličnosti Tita nisu zli ljudi, to su također žrtve prošlog sistema koji je okončao u time da su oni danas gubitnici 21. stoljeća. Kako vrijeme bude teklo tako će i taj kult zakonima prirode nestati.

U tom kultu ima još svakojakih udruga koje žive na proračunu gradova, županija i države. Udruga koje bez tuđeg novca – jer novac proračuna je novac građana – oni ne bi imali od čega živjeti. To nisu iskreni štovatelji Tita, oni samo koriste priliku. Ukoliko bi im novac proračuna osiguravalo nešto drugo vrlo bi se brzo zalagali za to drugo.

 Besmisleno trošenje, ali kako onda objasniti zašto Grad Rijeka u njega ulaže tolike novce?

Znači ni od toga ‘kruha nema’. Sve ukazuje da je ulaganje u Galeb besmislen čin. Ali kako onda objasniti zašto Grad Rijeka u njega ulaže tolike novce?

Galeb, financijski bunar bez dna i gutač novca građana

Galeb, financijski bunar bez dna i gutač novca građana

Kažimo glasno, nije problem što se uređuje Galeb. Neka se uređuje. Problem je što se uređuje javnim novcem. Javnim novcem se može uređivati nešto od općeg interesa ili od ekonomskog interesa. Ali ovdje ni jednog ni drugog nema. Naravno, ne mogu čelnici Grada Rijeke tako reći. Moraju se zato izmisliti neki razlozi, pa se tako prodaje priča da je riječ o nekakvom senzacionalnom kulturnom dobru. Gospodo, nije. Arena u Puli je kulturno dobro. Ruzinav transportni brod banan to nije.

Treba prodavati priču da je Galeb važan za Rijeku. Nije, Galeb veze nema s Rijekom i nije dio identiteta Rijeke.

Treba se prodavat priča kako ima turistički potencijal. Nema, a i oni koji to govore se ispod brka smiju jer su svjesni gluposti koju govore.

Zašto onda Grad Rijeka daje tolike novce građana za jednu – očito – pogrešnu stvar? Zašto ga ne potopi kao Vis? I dalje će bord biti tu, ali će tek tada postati atrakcija i isplativ.

Odgovor na to pitanje je ustvari jednostavno: jer će se tako više svidjeti onom kultu štovatelja Tita, a to su glasovi. Nije tih staraca i udruga puno, ali svaki glas u Rijeci vrijedi ako se uzme u obzir mizerna izlaznost birača i da se gradonačelnikom Rijeke postaje sa šačicom glasova.

Ukoliko imate stranačke zombije i pokoji kult koji vas slijedi, a stanje u Rijeci je toliko apatično jer je grad spao na oko 100.000 stanovnika, među normalnim ljudima je ubijena volja za izborima  – sve je to samo jedna skupa kampanja.

hdzsdpNajluđe od svega je što SDP i čelnici Grada Rijeke po svemu što rade u Rijeci nisu socijal-demokrati, a još manje komunisti. To je samo maska za navući pokoji glas. SDP je druga medalje HDZ-a, sluge kapitala, banaka i vrlo vješti manipulatori. Jedni skupljaju glasove prodajući priču o Hrvatskoj a drugi prodajući priču o Titu dok se na kraju dana zadovoljno trljaju ruke.

Nije problem u SDP-u i HDZ-u. Problem je u nama! Brod Galeb nas je samo još jednom naučio koliko smo mi građani glupi. Glupi. Glupi. Glupi.

Mislite da sam u krivu? Čekajte predsjedničke izbore i javite mi se kada u drugi krug uđu dva lica iste medalje: K.G.K. & Z.M.

(Zoran S. iz Rijeke)