Brod Galeb dotegljen iz Kraljevice na dokovanje u brodogradilište Viktor Lenac

22. srpnja 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Brod Galeb dotegljen je jutro iz brodogradilišta Dalmont d.d. u Kraljevici na dokovanje u brodogradilište Viktor Lenac d.d. u Martinšćici gdje će se izvesti čitav niz radova, ponajprije na podvodnom dijelu broda.

Tijekom dokovanja u brodogradilištu Viktor Lenac na brodu Galeb izvest će se čitav niza potrebnih radova. od pranja podvodnog dijela broda, uklanjanja zaostalih tekućina iz tankova dvodna s odstranjivanjem taloga, izmjene čeličnih limova na podvodnom i nadvodnom dijelu vanjske oplate, ugradnje Cink anoda, čišćenja osovinskih vodova i osovina kormila, do demontaže sidara s uređenjem i antikorozivnom zaštitom te ponovnim vraćanjem na mjesto. Površina podvodnog dijela trupa pripremit će se za pranje i pjeskarenje te antikorozivnu zaštitu. Predviđeno vrijeme radova na Galebu u brodogradilištu Viktor Lenac je mjesec dana.

Podsjećamo, radove na obnovi i prenamjeni broda Galeb, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, obavlja tvrtka Dalmont d.d. iz Kraljevice. Radovi su vrijedni 46.858.218,91 bez PDV-a odnosno 58.572.773,64 HRK s PDV-om. Galeb je sastavni dio projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za koji je Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.
Do sada su izvršeni radovi na kompletnoj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju azbesta, obavljena je demontaža tikovih trenica s paluba, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme te demontaža dijela opreme koja je predana Muzeju grada Rijeke na restauraciju. Izvršeni su i radovi na djelomičnoj izmjeni čeličnih limova nadgrađa te je obavljena demontaža i zbrinjavanje zidnih i stropnih drvenih obloga, ugradbenog namještaja i vrata.

Brod Galeb obnavlja se i prenamjenjuje u brod muzej u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.
Budući brod muzej bit će u sastavu Muzeja grada Rijeke koji se pak, također u sklopu Europske prijestolnice kulture, seli u prekrasnu baroknu palaču u kompleksu Benčić koja je građena kao upravna zgrada nekadašnje šećerane.
Projekt rekonstrukcije izradila je tvrtka Marine and Energy Solution DIV d.o.o.
Autorice stalnog postava su djelatnice Muzeja grada Rijeke Nataša Babić i Ema Makarun, a suradnik na stalnom postavu cijenjeni je povjesničar Tvrtko Jakovina. Dizajn postava potpisuje nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.
Originalnim predmetima, fotografijama i multimedijalnim sadržajima bit će prikazane osnovne teme stalnog postava. Suradnica na izradi videomaterijala nagrađivana je redateljica Mila Turajlić.
Po završetku rekonstrukcije i opremanja Galeb će biti prvenstveno u funkciji kulture, a uz stalni muzejski postav, na brodu će biti i prostori za izložbe, kino te razne kreativne radionice. Manji dio broda bit će stavljen u komercijalnu funkciju pa će tako na brodu biti hostel, restoran/bar i suvenirnica.