BREGOVAC: IGOR MIHALJEVIĆ POBRKAO LONČIĆE

26. travnja 2021. | Kategorija: Hrvatska
David Bregovac, načelnik Općine Fužine

David Bregovac, načelnik Općine Fužine

FUŽINE – „Aktualni dopredsjednik Općinskog vijeća općine Fužine, Igor Mihaljević, svojim nastupom jasno je pokazao kako je pobrkao lončiće. Na prošlim izborima kad se kandidirao za načelnika imao je potporu HNS-a, a to je očito zaboravio ili je to ciljano izostavio. U drugi krug nije ni mogao ući jer je imao svega 12,73% potpore. U protekle četiri godine kao vijećnik nije imao niti jedan prijedlog kako unaprijediti Općinu Fužine, uglavnom slagao se sa svime što smo realizirali i pokrenuli kako bi naš kraj ostvario temeljne uvjete za daljnji razvoj. Nemoguće je da je prespavao brojne sjednice Vijeća Općine Fužine kojima je nazočio i tek se sad kao Trnoružica probudio. Očito mu nije jasno i da je u ove protekle četiri godine bio dio vladajuće većine”, naveli su David Bregovac, aktualni načelnik Općine Fužine i njegov zamjenik Dražen Starčević.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Vidno je zaboravio što se sve u turizmu napravilo i zbog čega je osnovana jedinstvena Turistička zajednica Gorskog kotara. Kroz jedinstvenu TZ, gradovi i općine Gorskog kotara nastupaju zajednički na domaćem i stranim tržištima. Imamo jaču poziciju, samo jednu direktorsku plaću i veći budžet za plasman destinacije. Mihaljević bi htio izolirati Općinu Fužine od ostatka Gorskog kotara što je van svake pameti i ekonomske opravdanosti. Očito ne smatra ni lokalne turističke dionike relevantnim koji su odluku o osnivanju jedinstvene TZ Gorskog kotara donijeli jednoglasno na razinama Skupštine i Turističkog vijeća Općine Fužine. 

Morao bi znati i da je Općina Fužine bila vodeća po turističkim pokazateljima zahvaljujući sezonskim radnicima kojih sada nema. Ako se izuzmu ta noćenja broj stvarnih gostiju pada oko 30-tak posto. Nejasno je zašto mu je izvor taj podatak zatajio. Turistička zajednica Općine Fužine nikada nije bila samodostatna, a prijašnjim djelatnicima bivšeg TZ-a je ponuđena opcija rada u Turističkom odjelu Općine Fužine. Općina je godišnje uplaćivala TZ-u najmanje 100 tisuća kuna iz proračuna direktno i opraštala boravišnu pristojbu od 30 tisuća kuna. A ako se tome pridoda ulaganje Općine u turističke sadržaje, te turistički vlak i brod, kojim Turistička zajednica nije bila sposobna upravljati, ulaganja Općine na godišnjoj razini iznose više stotina tisuća kuna. Novoosnovani Turistički odjel Općine Fužine pri KTD Fužine koji upravlja Špiljom Vrelo, Roswell selom i turističkim brodićem Sv. Anton prošle je godine u svega 5 mjeseci efektivnog rada, zbog korona epidemije, ostvario značajne pomake i rezultate u odnosu na 2019. godinu. Broj manifestacija se povećao i unaprijedila se kvaliteta ponude kao i promocija destinacije. I to, usprkos koroni  i manjem broju stranih gostiju, primarno grupa što je osnovna razlika u odnosu na spomenutu usporedbu s Delnicama koji se primarno baziraju na domaćim gostima.  

Nažalost, Mihaljević i u ove zadnje 4 godine nije naučio ni naziv projekta Adrenalinskog parka pa se referira na njega kao „Plasa“. Taj projekt više od jednog desetljeća bio je preskupa  maketa u koju su utrošeni milijuni kuna žitelja Općine Fužine koji je isključivo služio za pridobivanje glasova na izborima. Očito je pobrkao i prioritete pa bi radije sačekao s izgradnjom vrtića i ulupao još koji milijun u preskupu maketu. S vrtićem smo osigurali mladim obiteljima kvalitetnu ustanovu predškolskog odgoja djece što je osovina opstanka ovog kraja. Pritom smo poništili postojeći preskupi projekt dječjeg vrtića, završili izgradnju u rekordnom roku, i to uz EU sredstava, kao i uz manje novca. 

Naravno, nismo odustali od izgradnje Adrenalinskog parka ali smo prioritete postavili zdravorazumski i sukladno proračunskim mogućnostima. Prioriteti su nam bili dječji vrtić, komunalna infrastruktura, prometnice, novi vodovod i kanalizacija… To su sve osnovni standardi za život, a ulaganja u nadstandard slijedi nakon ove baze. Mihaljević očito ne pozna niti financije Općine Fužine, a kamoli da u svakom projektu pa i u EU projektima Općina mora imati i vlastita sredstva za sufinanciranje. Posebno kada je riječ o kapitalnim projektima vrijednim i stotinu milijuna kuna kao što je to projekt vodoopskrbne i kanalizacijske mreže. Naš je cilj u Adrenalinskom parku osigurati kvalitetno sanjkalište i financijski isplativo skijalište koje će pratiti klimatske uvjete i razvoj turističkih kapaciteta. 

BREGOVAC: Manifestaciju „Ispraćaj stare godine“ mi smo komercijalizirali te ne stvara gubitke. Mihaljević, nažalost, spominje vrijeme kada je ta manifestacija generirala gubitak od 60 tisuća kuna i kad je 150 članova udruga besplatno radilo za bivšu TZ Općine Fužine. A to da su članovi udruga uživali, radeći često u nenormalnim uvjetima, može izjaviti samo osoba koja nikada nije pošteno odradila ništa na spomenutoj manifestaciji. 

Vratio bi on i Glasilo Općine Fužine, tj. Mihaljevićev fantomski Fužinski list, za koji je digao ruku da se ukine zbog nedostatka financijskih sredstava. Mi smo ta sredstva radije usmjerili u stipendije učenicima i studentima. Ujedno, ne pozna niti nadležnost nad komunalnom infrastrukturom kada spominje prometnicu u Kraljevom jarku jer to je pod Županijom jurisdikcijom. Zaključno, Igor Mihaljević ne gleda na Općinu Fužine koju čine više naselja, a koje treba ravnomjerno razvijati. On živi u oblaku gdje misli da Općina Fužine raspolaže županijskim proračunom, a ulagao bi u nadstandarde i razvijao samo najrazvijenije dijelove našeg kraja. Što svi znamo da nije održiva opcija niti je rješenje.“ 

Zaključili su Bregovac i Starčević.