BOLKOVIĆ: RIJEKA VEZE NEMA S ANTIFAŠIZMOM, ČEMU ONDA TA LAŽNA MASKA?

6. veljače 2020. | Kategorija: Hrvatska
Romano Bolković

Romano Bolković (foro by: facebook)

KVARNER – Poznati televizijski voditelj i novinar Romano Bolković na svojem facebook profilu ‘oprao’ je one koji u Rijeci sve češće mašu zastavama na kojima piše ‘različitosti’, ‘multikulturalnost Rijeke’, ‘tolerantna Rijeka’, ‘antifašizam’ i ‘crvena zvijezda’, a što uistinu stoji iza te maske (licemjerje?), po Bolkoviću,  opisao je u svojem postu:

Istra ima dugu tradiciiju antifašizma: moguće prvi oružani otpor fašizmu uopće bila je Proštinska buna. Odatle su Bolkovići. Ali to je Istra. A Rijeka? Kakve veze Rijela ima s antifašizmom?

Rijeku je oslobodila Četvrta armija, dakle Dalmatinci, Slovenci, Gorani… Rijeka nema veze s antifašizmom. Niti je dala ikakve značajne postrojbe, niti su zapamćene neke značajnije sabotaže tijelom WWII – Rijeku nije oslobađalo tamošnje stanovništvo. O čemu to onda Rijeka priča? Kakav grad antifašizma? Kakve veze Fiumani imaju s antifašizmom? Kakve veze imaju s fašizmom, to je poznato. Čemu onda takva bezočna laž?

Rijeka nema veze s antifašizmom. Niti je dala ikakve značajne postrojbe, niti su zapamćene neke značajnije sabotaže tijelom WWII – Rijeku nije oslobađalo tamošnje stanovništvo. O čemu to onda Rijeka priča? Kakav grad antifašizma? Kakve veze Fiumani imaju s antifašizmom? Kakve veze imaju s fašizmom, to je poznato. Čemu onda takva bezočna laž? Što to Rijeka krije iza maske antifašizma?

Što to Rijeka krije iza maske antifašizma? Lica koje nije autentično fijumansko: onih gotovo tri tisuće poginulih partizana uglavnom nisu Riječani. Kad je to dakle, kojeg to datuma i kako Rijeka postala etalon antifašizma ovih krajeva? Ili se hoće kazati da su antifašisti nastanili Rijeku, svi do jednoga!? Da? A gdje su Talijani? Ili su svi oni bili fašisti? Svi do jednoga. A ako jesu…. čekajte, pa kako je onda Rijeka antifašistička? I ako su Talijani protjerani i pobijeni, tko je ostao? Hrvati? Huh, pa kako je onda Rijeka grad različitosti? Ili se želi kazati da je Rijeka antifašistička od 1945.?

Kako puno pitanja postavlja ova godina EPK započeta pjevanjem Lijepe naše na njemačkom – to autor(i) misle o današnjoj Hrvatskoj – koncipiranjem programa kao retrospektive Rijeke koja je u stoljeću živjela u sedam država, pa će, logično, i u osmoj. Valjda opet onoj kojoj su pjevali Hej Slaveni.

Jedino se Bella ciao pjevala na originalnu melodiju, jer eto Fiumani su antifašisti, što hoće kazati da je ovaj naraštaj žitelja Rijeke postao antifašistički jer je u fašističkom okruženju. Da ne kaźemo – zbog spomenutog njemačkog – da je okružje nacističko, je li?

Otkako je Jugoslavija propala, okružje je naglo postalo takvo da je logično biti u Rijeci antifašist. Ili, recimo to bez laganja: otkako je Hrvatske, Jugoslaveni navlače masku antifašizma. I to je sve., napisao je Bolković.