BAKAR U SUMRAKU ŠKOLSTVA – UČITELJ LOŠE OCJENIO UČENIKA I DOBIO SUSPENZIJU

11. ožujka 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

prazna_ucionica škola djecaBAKAR – Sumrak hrvatskog školstva, koje se sve više nalazi u raljama “pravila koja onemogućuju normalan rad učitelja i profesora”, sve više pretvara škole u parodiju.

Svatko tko ima više od 30 godina sjeća se svojeg školstva gdje je bilo nezamislivo da učenik na satu psuje učitelja i učitelj ga ne smije udaljiti sa sata. Nezamislivo je da se učitelj boji za svoj položaj ukoliko učeniku – koji ne zna gradivo – upiše nedovoljan.  Nezamislivo je da roditelj napada učitelja jer je njegovom djetetu dao lošu ocjenu, već su se roditelji obraćali vlastitoj djeci pitajući ih zašto nisu učili. Ukoliko bi se takav roditeljski eksces desio škola je roditelja naprosto ignorirala smatrajući ga – s pravom – nasilnikom. Ono što je bilo nezamislivo danas se dešava.

Škole pretvorili u parodiju gdje učitelj više nema nikakav autoritet

Prodavajući priču o “smještanjem djece u središte” pretvorilo se škole u mjesta koje više nisu obrazovne ustanove, već ustanove u kojima se tolerira svakakav hir razmaženih 14-godišnjaka ili umišljenih roditelja koji smatraju da njihovo djete ne smije dobiti manje od odličnog.

“Sve ovo postje ludo što se sa školom dešava”, navodili su roditelji

Današnji sustav do zadnjih mrvica je razorio autoritet učitelja, a s time i mogućnost normalnog podučavanja.  Danas nema iznenadnih ispita, već se provjera znanja mora mjesecima unaprijed znati. (Neovisno o tome mnoga djeca i dalje na ispite dolaze nespremna.) Danas ukoliko dijete radi nered na satu učitelj ga ne može istjerati sa sata. U praksi to znači da cijeli razred mora trpjeti hirove jednog učenika, a učitelju je onemogućeno odraditi nastavu. Danas se svako divljanje djeteta u razredu opravdava hiperaktivnošću, problemima kod kuće, nezanimljivim programom (jer valjda škola treba biti zabavni centar, a ne obrazovna ustanova), itd. Čak se razmišlja o ukidanju negativnih ocjena jer “siroto” djete koje ne uče i ništa ne znaju, ukoliko dobiju negativnu ocjenu, to utječe na njihovo emotivno stanje.

Vjerojatno svatko normalan vidi da su stvari u današnjem školstvu postavljene naopako i dovele su do debilizacije sustava koji ne čini dobro školstvu, učiteljima, a u konačnici ni učenicima koji će se kasnije u životu na mnogo teže načine susresti s činjenicom da se neće moći zauvijek švercati i neće im sve biti servirano na pladnju. Samo jedan od niza slučajeva koji dokazuju naopako stanje u školstvu desio se nedavno na Kvarneru, u Bakru, točnije u Osnovnoj školi Bakar!

Suspendiran jer je dao lošu ocjenu?

Omiljen učitelj suspendiran jer ga je prije 2 godine tužio jedan roditelj zbog, kako se doznaje, loših ocijena koje je dao njegovom djetetu. Po dostupnim informacijama roditelj je naveo da je učitelj zbijao šale na račun djeteta, iako sve upućuje da je pravi razlog što učitelj nije želio dati djetetu višu ocjenu jer po učitelju dijete višu ocjenu naprosto nije zaslužilo. Sve je to dovelo do revolta roditelja koji je tužio učitelja i nakon 2 godine učitelj je odlukom ravnateljice Mirjane Dragičević suspendiran. Kako se doznaje, ravnateljica nije imala izbora i morala je suspendirati učitelja jer sukladno zakonu – dok je pod sudskim procesom – on ne smije raditi.

Roditelji učenika dva viša razreda tražili sastanak s ravnateljicom Mirjanom Dragičević, a dobili sastanak s policijom!

Stvar se zakomplicirala nakon što se doznalo da je riječ ustvari o učitelji koji je omiljen u školi i ostala djeca, kao i roditelji ostale djece, tvrde da su optužbe revoltiranog roditelja besmislene. Ali učitelj je dobio sudsku prijavu i suspenziju!

Škola se neobično ponaša – nitko ne zna zašto

Škola se ipak neobično ponaša u ovom slučaju, jer nije obavjestila roditelje čijoj djeci učitelj predaje te su sve informacije dobivali na “slamku” i preko neformalnih kanala. “Kakav je to odnos škole prema nama?” moglo se čuti među nezadovoljnim roditeljima. Nakon što su roditelji dobili informaciju da je učitelj do daljnjeg nedostupan zbog suspenzije tražili su sastanak kod ravnateljice. Tako su roditelji učenika dva viša razreda bakarske osnovne škole u nevjerici stigli sastati se s ravnateljicom Mirjanom Dragičević, jer im nije jasno kako učitelj – kojeg sva njihova djeca vole i hvale, kojeg smatraju jednim od rijetkih ‘pravih’ učitelja – sada je pod suspenzijom.

Policijom na roditelje

Stvari su izmakle kontroli posve nejasnim pozivanjem policije. Naime, ravnateljica je navodno na dolazak roditelja pozvala policiju koja je poslala 4 djelatnika kako bi uveli red na sasvim miran dolazak roditelja. Roditelji, u potpunoj nevjerici što se dešava, tada su pozvali novinare kako bi javnosti izrazili ogorčenje takvim ponašanjem škole. “Sve je ovo ludo”, moglo se čuti među roditeljima. “Zašto su na nas poslali policiju?” u potpunoj nevjerici komentirali su drugi. Do pisanja ovog teksta na naše pokušaje nismo uspjeli doći do ravnateljice kako bi pojasnila zašto je policija pozvana.

Roditelji su potpisivali peticiju podrške učitelji i poslali ju na adresu resornog ministarstva, ali i Općinskog suda u Rijeci, same škole i pučke pravobraniteljice za djecu. (kv)