BAKAR – 4. smotra zborova s eko-karakterom

24. rujna 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

bakar zborovi

BAKAR – Smotra pjevačkih zborova s eko karakterom „U skladu s prirodom“ jedan je od najvećih i najživopisnijih kulturnih događaja u Bakru.

U subotu, 21.09.2019. po četvrti puta, u prepunom Domu kulture „Matija Mažić“, okupila je oko 250 izvođača, oko 50 volontera i oko 300 posjetitelja zaljubljenih u zborsko pjevanje. Uz domaćine KUU Sklad iz Bakra, gostovali su renomirani domaći zborovi: MPZ KUU Jeka Primorja, Rijeka (dirigentica Aleksandra Matić), dječji zbor Praputnjarski slavići, Praputnjak (dirigentica Ana Glasnović),VS Mareta Mošćenička Draga (dirigentica Nina Simčić), Združeni zbor KUD Sloga, Hreljin i KUD Martin Matetić, Jadranovo (dirigent Ivan Nino Načinović), KUD Ban Josip Jelačić, Zaprešić (dirigent Damir Smerdel),PHPD Zora, Karlovac (dirigentica Radmila Bocek), HPD Zvijezda Danica, Kraljevica (dirigent Fran Frleta), MPZ Štorija Rukavac (dirigentica Marta Karolina Cader), ženski vokalni sastav zbora Schola Cantorum, Rijeka (dirigentica Ingrid Haller), komorni sastav Sklad, Bakar (dirigent Mladen Cvijanović), Mješoviti zbor Sklad , Bakar (dirigentica Nina Simčić).

I ove godine, prije smotre, zborovi su prodefilirali Bakrom predvođeni veselim orkestrom udruge ‘Sunce’ iz Crikenice, Bakarskom stražom i Bakarskom gospodom i kapitanima, a zatim se okupili na žalu ribara radi tradicionalnog skupnog fotografiranja (Miljenko Šegulja). Okupljeni, zajedničkom pjesmom ‘Siyahamba’ pozvali su Bakrane na smotru koja je uslijedila. Svake godine je organizacija sve bolje, smotra teče brzo i dinamično, a odlični zborovi osnovni su sastojak koji smotru čini privlačnom : prekrasno pjevanje prožeto nevjerojatnom životnom snagom i energijom, prilično brzo dovelo je sve prisutne u stanje ushita, što je publika nagradila pljeskom i uzvicima “Bravo!”.
Organizatori kažu: „Želja nam je promovirati zborsko pjevanje koje za sve zboraše osim korisno provedenog vremena u druženju, uključuje i marljiv rad i usavršavanje u području pjevanja, ali i vještinama timskog rada. Zato u Bakru pripremamo smotru koja ambijentom, ozvučenjem i posjećenošću iskazuje poštovanje gostujućim zborovima. Još važnije je iskazati zahvalnost i poštovanje sve brojnijoj publici koja prepoznaje kvalitetu pjevanja i zdušno podržava nastup zborova“. Za odličnu rasvjetu, ambijent i ozvučenje pobrinuo se i ove godine GIS-ov tim na čelu sa Lorinom Zovićem.

U protekle četiri godine ovaj je bakarski tim okupljen oko smotre, dokazao da je spreman suočiti se s velikim projektima i proizvesti vrhunske profesionalne programe kroz koje grade prvenstveno sami sebe, a time i svoj grad, Bakar. Uigrani tim sastoji se od Kulturno umjetničke udruge Sklad, Podružnice umirovljenika Bakar, Udruge Bakarska žena, UHBDR Grada Bakra, Društva naša djeca Bakar, Gradske straže Bakar i DVD Bakar, a pripomogla su i dva lovačka društva, Tuhobić i Kamenjak, bakarski poduzetnici ali i sami Bakrani. Pokrovitelj smotre je Grad Bakar.

Kraj smotre obilježen je s dva zajednička nastupa – svi su zborovi zajedno izašli na pozornicu te vrlo skladno, kao jedinstveni organizam, otpjevali su dvije pjesme „Bakarska vala“ – Gorana Drče, te „Neka cijeli ovaj svijet“( Jalta, Jalta), što je bio pun pogodak za tako savršenu Smotru.
Odmah po završetku smotre, sudionici su krenuli s pripremama i dogovorima za obilježavanje malog jubileja sljedeće godine, pete smotre zborova s eko-karakterom „U skladu s prirodom“.

povorka bakar smotra zboroviŠto se na smotri pjevalo? Posjetitelji su mogli uživati u klasičnim i sakralnim skladbama, hrvatskom folkloru i zavičajnim pjesmama, popularnim obradama klasičnih i zabavnih pjesama. Jeka Primorja je pjevala splet primorskih pjesama i ‘Briškulu’ u čast nedavno preminulog skladatelja, maestra Dušana Prašelja, Praputnjarski slavići su predstavili ‘Velik kao dijete’ i ‘Da je meni sunce biti’, autorska djela svoje dirigentice Petre Brusić, a Mošćeničani su uz ‘Signore delle cime’ divno obradili popularnu pjesmu ‘Del tebe’. Združeni zbor Sloge iz Hreljina i Martin Matetić iz Jadranova s puno snage i nježnosti otpjevao dva aranžmana njihovog dirigenta Nina Načinovića, Oliverovu ‘Moj lipi anđele’ i ‘Živet će vavik naša beseda’, a Zaprešićani su odabrali modernu klasičnu skladbu ‘Northern Lights’, te Cossettovu obradu ‘Međimurskog čardaša’. Nastupili su i dječaci Društva naša djeca Bakar i izrecitirali pjesmu Desimira Širole: ‘Bakarski mladići’. Uvijek atraktivan zbor PHPD Zora iz Karlovca, najstarijeg hrvatskog zbora, otpjevao je dvije obrade Oliverovih pjesama ‘Moj lipi anđele’ i ‘Trag u beskraju’, te tradicionalnu hebrejsku ‘Hava nagila’ u čast Davidu Meiselu, nekadašnjem dirigentu Zore. Zvijezda Danica otpjevala je ‘Belu nedeju’ I.M.Ronjgova i Cossettov ‘Orkestar’, a Štorija iz Rukavca poljsku pjesmu ‘Czego chcesz od nas, Panie’, te odličan i dinamičan splet popularne klasike ‘Name that tune’. Schola Cantorum upotpunila je smotru klasičnim skladbama ‘Ave Maria’ te ‘Hebe deine Augen auf’ iz oratorija Ilija, a s dvije klasične svjetovne skladbe predstavio se i Komorni sastav Sklad i to Di Lassovim: ‘O occhi manza mia’ i ‘Tuto lo di’. Završili su domaćini, Mješoviti zbor Sklad obradom pjesme ‘Nasloni glavu’, te primorskom narodnom pjesmom ‘Naranča’.

A puno pozitivne energije, zborovi su posjetitelje počastili s dva bisa: ‘Bakarska vala’ kojom je dirigirao Nino Načinović uz klavirsku pratnju Matea Žmaka, te s arijom ‘ Neka cijeli ovaj svijet’ iz ‘Jalta, Jalta’ kojom je dirigirao Fran Frleta, klavirska pratnja Nina Simčić, a solo je pjevala Radmila Bocek.

Što se jelo? Bakarski branitelji kuhali su već poznati lovački gulaš, Udruga Bakarska žena pripremila je zalogaje od slanih riba, sira i palente, pjevači Sklada pripremili su pečenje s krumpirom, umirovljenici su maštovito poslužili atraktivnu ‘Tortu Marije Terezije’, a za slatko su se pobrinuli svi organizatori, ali i naši sugrađani. I ove godine, trud naših organizatora bio je zapažen.

Tko je vodio program? Već uhodani voditeljski tim suvereno vodi program prema definiranom rasporedu i tempu. Gordana Kovačević i mlada Nataša Radešić i ove godine bile su odlične.

Kakav je bio afterparty? Vesel, raspjevan i rasplesan i to zahvaljujući neumornim Crikveničanima iz udruge ‘Sunce’ i zboristima koji su se još družili i zabavljali u zajedničkoj pjesmi. Svi su suglasni da im ovakva druženja poslije smotre neizmjerno vrijede.
Kamo će se posaditi sadnice? Ove godine u dogovoru s Gradom Bakrom, dio sadnica ćemo posaditi u okolici Doma kulture, a dio na novouređenoj šetnici uz Potok, navode organizatori.