BA-HAUS 2020. Festival dizajna u Bakru

25. rujna 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Bakarski zaljev

Bakarski zaljev

BAKAR – Stručnim predavanjem člana Ruske akademije umjetnosti Dmitrija Čegodajeva  od nazivom “Dizajn promotivnih materijala” u  velikoj dvorani Doma kulture “Matija Mažić” u Bakru je otvorena Bakarska škola vizualnog dizajna “BA-HAUS”.

“Bakarska škola dizajna “BA-HAUS 2020.”  u organizaciji jedne od najstarijih kulturno-umjetničkih udruga u Hrvatskoj, Kulturno umjetničke udruge “Sklad”, nastavak je rada “BA-HAUSA” 2019. koja je djelovala od 10. do 25. svibnja 2019. godine i koja je naišla na velik interes stanovnika šire okolice Bakra. U aktivnostima škole ‘Ba-haus’ sudjelovalo je više od 350 ljudi”, – rekla je predsjednica KUU “Sklad” Dunja Vladislović, – “I ove godine, uzimajući u obzir ograničenja uzrokovana epidemiološkim mjerama, interes znatno nadmašuje sva naša očekivanja. I ove godine smo opravdali povjerenje Ministarstva kulture RH koje financira ovaj projekt, te još jednom potvrditi da u Bakru postoji potencijal za daljnji nastavak ovog odličnog festivala dizajna “.

Na predavanju su brojni ljubitelji dizajna (uz osve preporučene  epidemiološke mjere sigurnosti) naučili mnogo zanimljivih činjenica o povjesti promotivnih materijala, o plakatima, letcima, afišima i posterima te naravno kako stvoriti promotivne materijale u  skladu sa strogim zakonima struke.

12. rujna 2020. godine poznati povjesničar umjetnosti, profesor Teodor de Canziani je prezentirao polaznicama škole svoje stručno predavanje “Moderan dizajn u  povijesnoj  jezgri”. Ova je tema vrlo relevantna za stanovnike Bakra,  jer većina njih živi u povijesnih zgradama.

Polaznici škole saznali su kako se odnos prema očuvanju povijesnih i kulturnih spomenika mijenjao tijekom stoljeća, te koliko se staro i novo kombinira u povijesnoj jezgri. Posebno je bilo zanimljivo pitanje ravnoteže između očuvanja povijesnih zgrada i poštivanja normi suvremenog života.

14. rujna 2020. godine u sklopu “BA-HAUSa”, pod vodstvom poznatog bakarskog fotografa Miljenka Šegulje bila je organizirana radionica “Izrade i obrade fotografija”.

U prostoriji KUU “Sklad”, fotografi-amateri naučili su mnogo o tajnama umjetnosti fotografije te dobili pregršt važnih i korisnih informacija potrebnih za poboljšanje profesionalnih vještina.

19. rujna 2020. godine krenula je s radom dječja radionica grafičkog dizajna u okviru koje je 18 mladih dizajnera iz Bakra, Krasice i Škrljeva pod stručnim vodstvom profesorice Barbare Argentin Štiglić učilo o osnovama, ali i tajnama grafičkog dizajna te kako svoju ideju i viziju pretvoriti u stvarnost. Ove godine djeca su osmislila i napravila plakate za smotru spotova “U skladu s prirodom” koja će se održati 27. rujna u Domu kulture “Matija Mažić” u Bakru gdje će mladi kreativci predstaviti svoje radove i dobiti diplome.

Bakarska škola vizualnog dizajna “BA-HAUS” 2020. završit će svoj rad 26. rujna stručnim predavanjem poznatog akademskog slikara Roberta Mijalića: “Restauracija i konzervacija vitraja u crkvama Bakarskog dekanata”. Iz priče izvrsnog majstora vitraja  i restauratora s velikim iskustvom polaznici škole doznat će puno zanimljivih podataka o staklenim ukrasima Župnih crkava u Bakru, Sv. Kuzmu, Škrljevu i Krasici.

Kao i prethodne godine “BA-HAUS” 2020. je pobudio interes širokog spektra publike različite životne dobi s područja grada Bakra, ali i šire okolice, pa zaista možemo reći da je ostvaren osnovni cilj Bakarske škole dizajna “BA-HAUS” 2020 :  podizanje svijesti i ozbiljniji stav javnosti, lokalnog stanovništva i lokalnih samouprava prema vizualnom identitetu svoga grada, navode organizatori Dmitrij Čegodajev i Dunja Vladislović.