AUTOTROLEJ U PROBLEMIMA – Zbog nedovoljnog broja vozača prisiljeni korigirati vozni red

11. siječnja 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

autotrolej busKVARNER – “Zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada Komunalno društvo Autotrolej nije u mogućnosti zaposliti dovoljan broj profesionalnih vozača potreban za održavanje postojećeg voznog reda. Upravo zato, Komunalno društvo Autotrolej prisiljeno je privremeno izmijeniti vozni red i to spajanjem linija, skraćivanjem vremena rada linija i smanjenjem broja polazaka”, navodi se u objašnjenju Autotroleja za novu poražavajuću činjenicu s kojom se susreću. Nakon što im je poslovanje u problemima, neovisno što ih brojne jedinice lokalne samouprave financijski suportiraju “subvencionirajući” linije, Autotrolej nikako da dođe na zelenu granu.

“U najfrekventnijim periodima radnog dana zadržat će se postojeći broj polazaka kako bi usluga Autotroleja ostala na istoj razini u vrijeme dolaska i odlaska građana na posao i u škole. Naime, zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno, pa tako u Primorsko-goranskoj županiji uopće nema evidentiranih nezaposlenih vozača D kategorije koja je potrebna za obavljanje posla vozača autobusa. Autotrolej stoga natječaje za zapošljavanje vozača objavljuje i u ispostavama Zavoda za zapošljavanje izvan Županije i to uz pogodnost osiguranja smještaja. Nažalost, niti ova mjera ne daje željene rezultate”, navode. Jesu li se možda zapitali zašto nitko ne želi u vozače Autotroleja? Kada bi povećali plaće vozačima (novac bi recimo mogli naći u smanjenju ogromne – i po mnogima posve nepotrebne – birokracije u Autotroleju), možda bi netko bio zainteresiran?

Kada bi povećali plaće vozačima (novac bi recimo mogli naći u smanjenju ogromne – i po mnogima posve nepotrebne – birokracije u Autotroleju), možda bi netko bio zainteresiran?

“Istovremeno, Autotrolej je u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije o trošku Društva, za stjecanje D kategorije. Također, pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresiranih nezaposlenih radnika za stjecanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom. Isto tako, Autotrolej kontinuirano zapošljava umirovljenike i trenutno ih je u sustavu ovog komunalnog društva zaposleno 12. U konačnici, sa sindikalnim predstavnicima dogovaraju se bolji uvjeti rada i povećanje stimulativnog dijela plaće koji se planira uvesti od 1. veljače ove godine”, navode u Autotroleju.

Vozači samo odlaze

“Vjerujemo da će sve ove mjere dati željene rezultate i da će uskoro biti popunjena otvorena radna mjesta profesionalnih vozača. No, u međuvremenu, sa trenutno zaposlenih 313 vozača D kategorije, što je čak 29 manje no početkom 2018. godine, Autotrolej je, kao što je rečeno, prisiljen privremeno korigirati vozni red. Također, treba reći i da je na samom kraju prošle godine na vlastito traženje neočekivano umirovljeno čak 13 vozača i to zbog činjenice da su umirovljenjem baš u tom trenutku ostvarili bolje mirovine nego da su čekali da ostvare puni radni staž. Iako je njihov postupak u potpunosti razumljiv, dodatno je opteretio sustav koji se već neko vrijeme susreće s nedostatkom vozača i upravo zato poduzima već spomenute mjere”, navode.

Autotrolej tako u ovom trenutku raspolaže s najmanjim brojem vozača u posljednjih pet godina, te od ponedjeljka, 14. siječnja, na snagu stupa vozni red gradskih linija sa slijedećim izmjenama:

Linija 1A Marčeljeva Draga – Delta
Umjesto na relaciji Marčeljeva Draga – Delta, linija 1A prometovat će skraćeno, od okretišta Marčeljeva Draga do Prenoćišta Kantrida (Hotel 3. maja), i nazad nazad istom trasom u povratku. Predviđena stajališta za presjedanja na liniju 1 su obostrana stajališta u Liburnijskoj ulici (stajališta Vere Bratonje) prije skretanja prema Marčeljevoj Dragi.

Linija 1B Strmica-Tower centar
Linija prometuje u kraćem vremenskom periodu i to od 5,10 do 8,35 i 13,00 do 17,00 sati.

Linija 3 Delta-Grbci i linija 3a Jelačićev trg- Bezjaki
Linije 3 i 3a spojene su u jednu liniju (ostaje Linija 3), koja će prometovati u polasku redovitom trasom linije 3 do Drnjevića, zatim do naselja Bezjaki. U povratku prometuje od Bezjaka preko Šumci do Grbci i nastavlja redovitom trasom linije 3. Polasci iz naselja Bezjaki za OŠ Zamet prometuju redovito

Linije 5a Drežnička – Tibljaši i 5b Drenova-Kablari-Petrci
Linije 5a i 5b spojene su u jednu liniju (ostaje linija 5a) koja će prometovati redovitom trasom linije 5a od stajališta na rotoru Škurinje preko Tibljaši, Stupari, Petrci i Kablara do Centralnog gradskog groblja Drenova, i nazad istom trasom u povratku.

Linija 8a Jelačićev trg – Kampus
Prometovat će skraćeno i to od 7,30 do 9,00 sati i 14,00 do 16,00 sati.

Linija 9 Delta – Baraći
Umjesto cjelodnevnog prometovanja, prometuje skraćeno i to od 7,00 do 9,00 sati i 13,00 do 17,00 sati.

Na ostalim gradskim linijama, u jutarnjem i popodnevnom vršnom periodu zadržan je vozni red kako bi osigurali dovoljno polazaka za nesmetani odlazak na posao i u škole.

No, smanjen je broj polazaka između jutarnjeg i popodnevnog perioda te u večernjem terminu.

Novi vozni red bit će pravovremeno objavljen na web stranicama Autotroleja i na stajalištima.

Također zbog manjka vozača, u pripremi je i korekcija voznog reda prigradskih linija. Novi vozni red za područje prigrada na snagu će stupiti 1. veljače, a o detaljima izmjena građani će biti obaviješteni naknadno.