AUTOTROLEJ SAMO TIJEKOM PROŠLE GODINE U GUBITKU VEĆEM OD MILIJUN KUNA

30. listopada 2020. | Kategorija: Hrvatska

autotrolej busRIJEKA – Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke našla su se i izvješća o poslovanju komunalnih i trgovačkih društava u gradskom vlasništvu ili suvlasništvu u 2019. godini. Posebno je bilo riječi o Autotroleju (čiji je većinski vlasnih Grad Rijeka, a manjinski okolne općine), temi koja je važna ne samo za građane Rijeke nego cijelog Kvarnera – Viškova, Kostrene, Kraljevice, Kastva, Opatije, Lovrana, Matulja…

KD Autotrolej ostvarilo je prihod u visini od 150.309.206 kuna, a rashod u visini 151.447.379 kuna, dok gubitak na kraju godine iznosi 1.108.923 kuna. Kako je istaknuo direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš, taj poslovni rezultat obuhvaća i subvenciju za pokriće opravdanog gubitaka javnog prometa u iznosu od 8.031.853 kuna.

Ne zaboravimo, Autotrolej osim što vrši samostalnu zaradu dobiva milijunske iznose iz gradskih proračuna svih općina i gradova u kojima djeluje. Ali sve to, očito, i dalje nije dovoljno.

„Provodila se politika štednje, ali je došlo do rasta cijena i drugih isporuka tijekom godine, što je otežalo  ostvarivanje boljeg rezultata. Došlo je i do pada prihoda od prodaje usluga u javnom prijevozu za skoro 3%, sa 70 na 67,5 milijuna kuna. Broj zaposlenih ostao je na gotovo istoj razini, odnosno zaposleno je 20-ak vozača umirovljenika na pola radnog vremena kako bi se riješio problem nedostatka vozača. Svi problemi zatečeni krajem 2018. godine riješeni su u prvom polugodištu 2019., odnosno nedostatak vozača i nedostatak potrebnog broja vozila“, kazao je direktor Kontuš.

Vijećnik Josip Ostrogović je istaknuo kako nekoliko podataka pokazuje kako poslovanje Autotroleja nije u službi građana, a to je da je u 2019. godini zaposleno deset vozača, a tri osobe u uredu direktora te što broj prijeđenih kilometara pada u značajnijem opsegu nego što pada broj putnika. Naglasio je kako o lošem poslovanju govore i nepovoljniji koeficijent financijske stabilnosti i omjer korištenja tuđeg i vlastitog kapitala u odnosu na 2018. godinu.

Za SDP-ovce sve uredno

Ostali vijećnici – izuzev SDP-ovih – naglašavali su kako je ovakav način poslovanja Autotroleja neodrživ te da je potrebno razmišljati o novim strategijama uređenja cjelokupnog prometa u gradu.

Direktor Kontuš naglasio je kako broj polazaka ovisi o dogovoru s naručiteljima usluge, odnosno jedinicama lokalne samouprave, i vodeći računa o racionalnom poslovanju Autotroleja, može se održati samo onaj vozni red koji gradovi i općine mogu platiti. (kv)