ARMADA TUŽI JOVANOVIĆA: STALNO VRIJEĐA, TUŽIMO GA ZA 75.000 kn

3. prosinca 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Foto Facebook KN Armada, Darko Jelinek

RIJEKA – Klub navijača Armada tuži Željka Jovanovića (SDP) za vrijeđanje i traži od njega 75.000 kuna. Naime, Jovanović je navijače Rijeke nazvao “šačicu jada” i “nepismene ustašofile” kad su na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci izvjesili transparent s natpisom HOS-a koji je – svidjelo se to nekima ili ne – po hrvatskom zakonu legalna postrojba i njeno znakovlje apsolutno legalno i zakonom dozvoljeno. Također ZDS nije po niti jednom hrvatskom zakonu zabranjen. Osobne interpretacije i povijesna prepucavanja su tu nevažna. Ili je dozvoljeno ili zabranjeno zakonom. U ovom slučaju nije zabranjeno, znači dopušteno je.

Željko Jovanović poručio je da je dobio rješenje Općinskog suda u Rijeci da se očituje na tužbu KN Armada, u kojem se navodi da je grubo vrijeđao.

I s pravnog stanovišta je tu stvar jednostavna. Koliko se god to nekima svidjelo ili ne, što god mislili o nekom znakovlju ili ne, nedopustivo je vrijeđati i misliti da je to opravdano ukoliko se nekoga “etiketira” ustašofilom. Jovanović očito to ne razumije, jer odgovor koji je dao bio je “ZDS je nesumnjivo pozdrav NDH”, kao da to opravdava njegovo ponašanje. Jovanović ne razumije da uopće nije važno čiji je to pozdrav, a to čak nije ni na njemu da sudi već je to stvar povjesničara. Je li taj pozdrav zabranjen je pak stvar pravosuđa, a i čak je tu sve jasno jer ZDS naprosto nije zabranjen po zakonu Republike Hrvatske. No i dalje sve to nije ni važno u ovom slučaju. Jedino je važno je li Jovanović javno vrijeđao?

Politički gledano Jovanović ističe svoj politički stav na što ima pravo. Problem je što ne razumije – nažalost nije jedini u hrvatskoj politici – da isticanje svojeg političkog stava mora biti u okvirima liberalne demokracije, pravnog uređenja, a ukoliko je moguće i u okvirima dobrog ukusa i pristojnosti.

(I.R.)