Ana Blečić Jelenović: Financijska potpora obiteljima za medicinski potpomognutu oplodnju

9. travnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Ana 2RIJEKA – “Predložit ću  da se osiguraju novčana sredstva u idućem proračunu Grada Rijeke, kako bi bračni ili izvanbračni drugovi u tekućoj godini ostvarili pravo na sufinanciranje troškova dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje. Predloženom mjerom sufinancirati će se troškovi medicinski pomognute oplodnje koja se provode u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području grada Rijeke u iznosu od 60 posto ukupnih troškova, a najviše do 10.000 kuna”, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku) govoreći o doprinosu razvoju demografske politike u Gradu Rijeci kroz financijsku potporu obiteljima za medicinski potpomognutu oplodnju (MPO).

U iznosu od 50 posto ukupnih troškova, a najviše do 8.000,00 kuna, sufinancirati će se i troškovi medicinski potpomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi izvan Rijeke, na području Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu, za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj.

Prema njenim riječima, ideja je da se pored postojećih mjera i aktivnosti koje sada provodi Grad, u budućnosti uvrsti i ova mjeru koja će zasigurno stvoriti pozitivan demografski trend, obogatiti i podržati pronatalitetnu politiku i posljedično utjecati i na okolnost da mladi ljudi ne odlaze iz našeg grada. “Ovu mjeru je potrebno provoditi uz svesrdnu pomoć ustanova koje se bave ovom problematikom ne samo na području grada Rijeke nego i Hrvatske i šire, te bi se dogovorilo i detaljno razradilo sve okolnosti slučaja, kako bi svi u tom lancu pomogli ostvariti parovima njihov veliki san i htijenje. Pravo na sufinanciranje troškova u okviru ove mjere imali bi punoljetni i poslovno sposobni bračni i izvanbračni partneri, državljani Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Rijeci najmanje godinu dana prije podnošenja takva zahtjeva,  u slučaju kada bračni ili izvanbračni drugovi ne koriste pravo na MPO na teret HZZO-a”, rekla je Blečić Jelenović.

Ona je još jednom ukazala na činjenicu da se broj stanovnika na području Rijeke iz godine u godinu smanjuje, između ostalog i zbog masovnog iseljavanja mladih, a s druge strane zabrinjavajući je podatak sve većeg broja neplodnih parova. 

“Kada je riječ o liječenju neplodnosti, liječi se manji postotak građana, a postoje različite metode liječenja između kojih i Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO). Razlozi za neplodnost su brojni, a uvjetovani su i egzogenim faktorima, od hrane do pića, stresa i puno ostalih faktora.

Znam o kakvoj se borbi ovdje radi i iz osobnog iskustva i smatram da je ova mjera nasušna potreba i u našem Gradu. U Hrvatskoj primjer dobre prakse postoji u Osijek gdje je sličnu inicijativu realizirala Žana Gamoš, osječka dogradonačelnica”, istaknula je Blečić Jelenović, podsjećajući da , sukladno zakonu, na teret HZZO-a  pravo na postupak medicinski potpomognute oplodnje u pravilu imaju pravo žene do navršene 42. godine života i to je moguće ostvariti pravo na četiri pokušaja intrauterine inseminacije (IUI) te na šest pokušaja izvantjelesne oplodnje (IVF) uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu. 

“Izvan toga okvira troškovi medicinski pomognute oplodnje su poprilično visoki, neovisno da li se postupak provodio u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Odlaskom izvan zemlje trošak se povisuje i za putovanje i smještaj, jasno. Govorimo o iznosima od otprilike 30.000,00 kn. Obzirom na osobno iskustvo, taj je proces težak za oba partnera i opterećuje ih i psihički i fizički, a u nekim slučajevima i financijski. Posve je stoga logično kada proživite tu priču, ali i priče nemalog broja parova koje sam usput upoznala, da ova mjera dodatnih pokušaja oplodnje može pomoći da se ostvare u tako važnoj i vrijednoj ulozi, ulozi roditelja, jedna mala kap koja im daje podršku i jasno i glasno kaže – niste sami! Svima koji se trenutno nalaze u toj borbi i koji u nju tek kreću, jasno poručujemo na ovaj način, da smo tu, spremni pomoći”, zaključila je Ana Blečić Jelenović.

(N.Š.)