AFERA – TALIJANI “PROFUĆKALI” NOVAC ZA VRTIĆE ZBOG KOJIH SU PROPALI PLANOVI ZA RIJEKU, OPATIJU… ?

9. rujna 2018. | Kategorija: Hrvatska
Talijanski vrtić u Rijeci na bubnju, a već je otpao onaj u Opatiji koja je sama dovršila gradnju iako su se za dio troškova obvezali talijanski partneti

Talijanski vrtić u Rijeci na bubnju, a već je otpao onaj u Opatiji koja je sama dovršila gradnju iako su se za dio troškova obvezali talijanski partneti

KVARNER – Neformalno se doznaje da je Guardia di finanza, talijanska verzija državnog odvjetništva i kriminalističke policije zadužene za financijske malverzacije “ušla” u Università Popolare di Trieste iz Trsta. Ovo ne bi bilo zanimljivo da upravo dotična Università Popolare di Trieste nije poveznica Talijanske vlade za slanje novca prema Talijanskoj uniji koja djeluje u Hrvatskoj i koju nedavno trese afera “iskakanja iz obveza” prema Gradu Rijeci i Gradu Opatiji, a vezano za gradnju vrtića u tim gradovima.

Podsjetimo, već prije nekoliko godina dotični Gradovi su krenuli u pripreme, Opatija čak i gradnju vrtića koji je u međuvremenu gotov i u funkciji. Dio tih vrtića planirao se kao “talijanski vrtić” s odjeljenjima za polaznike talijanske nacionalne zajednice. Upravo se taj “talijanski dio” planirao financirati sredstvima Republike Italije koja novac šalje u Hrvatsku za potrebe svoje nacionalne zajednice, stoga su Gradovi i Talijanska unija tj. Università Popolare di Trieste potpisivali pisma namjere, ugovore, vršilo se stotine sastanaka i javnih zajedničkih fotografiranja. Prikazivali su idilu pred kamerama, a tada šok.

Gradovi ispunili obveze

Grad Rijeka i Grad Opatija ispunili su sve svoje obveze, a onda je stigla vijest da se talijanski partneti – povlače iz projekata. Tvrdili su nešto što graniči s bezobrazlukom, što se u uređenim državama ne radi: počeli su tvrditi da nisu smatrali ozbiljno kada su potpisivali pisma namjere, dokumente, kada su se slikali pred medijima, javno obećavali, da novca više nema, da im je žao ali oni moraju odustati. I ono najgore, da sve što su dotad potpisivali, to ih ni na što ne obvezuje. Novca naprosto nemaju i oni odlaze.

Stvar je eskalirala kada se – opet neformalno – po kuloarima pričalo da je novac poslan od strane Republike Italije, ali nikada nije stigao do cilja. Je li to istina, što se i kako desilo, još nije poznato. Zato je u sve odlučila zaviriti talijanska policija tj. finanza sa svoje strane, a čini se da ne bi bilo loše da isto učini i hrvatska policija prema Talijanskoj uniji.

Furio Radin – šuti

Šokantno je da čelnici talijanske nacionalne zajednice, Furio Radin (istovremeno potprijedsjednik Sabora RH)Maurizio Tremul i Marin Corva iz Rijeke dosad nisu učinili ništa vrijedno spomena da se rješi situacija, a njihove izjave medijima oko ovog problema su šture i nisu sasvim jasne.

Gradovi su – sasvim opravdano – bijesni, a ne bi čudilo da su i na rubu podizanja tužbi prema talijanskim (ne)partnerima. Kako se dozaje, to se dosad nije desilo isključivo zbog angažmana talijanskog diplomatskog kora. Ali afera polako prerasta u balon koji će svakog trena eksplodirati. Doznaje se da je nedavno Cristina Benussi, predsjednica Università Popolare di Trieste podnijela ostavku, održani su burni sastanci u taljianskoj regiji Friuli-Venezia-Giulija koja se također smatra oštećenom, isplivali su podatci o čak 3 uzastopnih godina negativnih financijskih pokazatelja dotične Università… Ako je tome tako, zašto čelnici Talijanske unije nisu upozorili Gradove da imau posla s nepouzdanim ljudima? Ali te osobe zaliveno šute.

(kv)