AFERA NA POMOLU? – Tvrtka Rijeka 2020. pogodovala firmi iz Srbije kako bi RH ostala bez poreza?

10. veljače 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

epkRIJEKA – Portal Direktno.hr objavio je podatke koji se mogu, ukoliko se pokažu točnima, pokazati vrlo neugodni za Grad Rijeku i gradsku tvrtku Rijeka EPK 2020. Ovaj portal tvrdi da je tvrtka Rijeka EPK 2020. koristila usluge srpske firme iako su imali ponude i dvije hrvatske sa povoljnijim cijenama ukoliko se ne računa PDV, a sve potkrepljuju i s nekoliko dokumenata Državne komisije za kontrolu javne nabave.

Materijal pisan na srpskom umjesto na hrvatskom jeziku

“Dokument koji je došao u posjed redakcije postala Direktno s dvije različite adrese napisan je na srpskom jeziku, kako tvrde naši izvori, da se olakša tvrtki Studio Berar rental iz Novog Sada da osvoji natječaj za ‘Najampozornice s krovom i audiovizualne opreme za program službenog otvaranja projekta Rijeka 2020 –  Europska prijestolnica kulture’ u vrijednosti od čak 1.568.800 kuna bez poreza na dodanu vrijednost (PDV)”, piše Direktno.hr.

Donijeli odluku kako bi Republiku Hrvatsku (koja ih financira) uskratili za plaćanje poreza?

“Upravo porez na dodanu vrijednost (PDV) igrao je presudnu ulogu prilikom odabira najpovoljnije ponude. Naime, uz tvrtku iz Srbije, u samu završnicu ušle su i hrvatske tvrtke Eldra d.o.o. iz Luga Samoborskog i Ivas grupa d.o.o. iz Zagreba. Navodno su obje hrvatske tvrtke ponudile cijenu bez PDV-a koja je niža od cijene koju je imao Studio Berar rental. Međutim, kako je Studio Berar rental registriran u Srbiji, porezna davanja plaća u matičnoj zemlji pa formalno nema taj isti trošak u Hrvatskoj”, navode.

Europska prijestolnica kulture za posao preferira firme koje nisu iz Europske unije?

Kako dalje pišu, Državna komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) je došla do zaključka da su se grubo kršila pravila postupka javne nabave te da je srbijanska tvrtka imala bolji tretman prilikom odlučivanja od one hrvatske, ali i da ni raspisivanje novog natječaja neće ispraviti nepravdu. Također iz Dnevno navode da su zvali čelnike EPK ali im se nitko nije javljao. Cijeli članak pročitajte OVDJE .

Nadamo se da će čelnici EPK uskoro dati neko valjano objašnjenje svega kako bi se rješile ove nedoumice koje (ne)opravdano bacaju ružnu sliku na EPK.

(izvor: Direktno.hr)

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone