AFERA: JADROLINIJA NAMJEŠTALA MILIJUNSKI NATJEČAJ?

25. ožujka 2018. | Kategorija: Hrvatska

jadrolinija katamaranRIJEKA – Na pomolu afera koja može uzdrmati Jadroliniju, koja svoje sjedište ima upravo u Rijeci. Naime, ovaj državni brodar raspisao je natječaj za putničke aluminijske katamarane. Točnije, za 2 nova i 2 rabljena za 300 putnika i ukupne duljine 45 metara. Njihova cijena seže sve do vrtoglavih 270 milijuna kuna, bez PDV-a.

Hrvatski brodograditelji dobri Norvežanima, a nisu dobri samim Hrvatima?

Prva sumnja javila se zbog rokova. Naime, Jadrolinija je za ovakav “posao života” stavila vrlo kratak rok isporuke te ga usmjerila – kako se čini – prema inozemnim ponuđačima. Sve je to domaće brodograditelje potaklo na sumnju da je cijeli Natječaj pisan za već unaprijed odabranog ponuđača. Jedno od njih je brodogradilište NPC u Šibeniku koje kaže da ih nitko iz Jadrolinije nije ni obavjestio o Natječaju, što je uobičajena praksa kako bi se što više mogućih ponuđača upoznalo s Natječajem. Stvar je u tome što je upravo NPC u zadnjih 9 godina isporučio čak 76 takvih katamarana u Norvešku, stoga se postavljaju retorično pitanje: “Dobri smo za  Norvešku, a nismo za Hrvatsku? Norvežani su bogati i mogu birati koga žele, ali obratili su se nama. A sada nam domaći brodar nije poslao ni obavjest o Natječaju. ”

Javili su se također iz pulskog specijaliziranog brodogradilišta koji su potvrdili da mogu napraviti aluminijsku gradnju koja se traži.

“Zašto nismo dobri domaćem brodaru?”, pita se Roko Vuletić iz NCP grupe.

 

(kv/izvor:HRT)