9,5% SUDIONIKA U NESREĆAMA POD UTJECAJEM ALKOHOLA

13. lipnja 2017. | Kategorija: Hrvatska

policija pijani prometKVARNER – Proteklog tjedna, od 5. do 11. lipnja na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je pojačano nadzirala vozače koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga .
Pojačani nadzor proveden je u sklopu aktivnosti organizacije TISPOL na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj i na području svih zemalja Europske unije.
Podsjećamo, vožnja pod utjecajem alkohola doprinosi stradavanju sudionika u prometu te je nerijetko „generator“ brzine, radi čega dolazi do prometnih nesreća koje za posljedicu imaju teža stradavanja u prometu. Osim toga, vozači koji vozilima upravljaju pod utjecajem alkohola i/ili droga krše prometne propise, ugrožavaju svoju i sigurnost drugih sudionika u prometu. Stoga su ove aktivnosti prometne policije provedene radi sankcioniranja i isključivanja iz prometa takvih vozača, a u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanje sudionika u prometu.
Tijekom tjedna sveukupno je kontrolirano 607 vozača. Nedozvoljena koncentracija alkohola zabilježena je kod 54 vozača, dok je pod utjecajem droga evidentirano deset vozača. Najveći broj vozača pod utjecajem alkohola, njih 21, zatečen je sa subote na nedjelju, 10/11.lipnja kaka je provedena ciljana preventivno-represivna akcija nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.
Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Inače, na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske tijekom četiri mjeseca ove godine dogodile su se 794 prometne nesreće što je za 2,9% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tim prometnim nesrećama 133 ili 9,5% sudionika je bilo pod utjecajem alkohola.