42. Osorske glazbene večeri

17. srpnja 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

glazba klasikaOSOR – Nastupom Zagrebačkog kvarteta te kvarteta Papandopulo u nedjelju su otvorene 42. osorske glazbene večeri. Ovaj nacionalni glazbeni festival, koji se od 1976. održava u malenome Osoru, stanovnicima Cresa i Lošinja, kao i njihovim brojnim gostima, donosi petnaest pomno odabranih koncerata i četiri nastupa dvaju studentskih ansambala.
U žarištu festivala tradicionalno su hrvatski skladatelji, ove godine Ivan i Željko Brkanović, a među djelima valja istaknuti praizvedbu Kvarteta 3 Željka Brkanovića i ponovno izvođenje kantate Creski kopači za gudački kvartet, orgulje (Mario Penzar) i glas solo (Ante Jerkunica), koju je Ivan Brkanović skladao davne 1977., na poticaj osorskoga festivala. Nova djela, koja će praizvedbu doživjeti u Osoru, skladali su predstavnici mlađe i srednje generacije, stasali u klasi Željka Brkanovića: Ivan Končić, Tibor Szirovicza, Ivan Josip Skender i Dubravko Palanović.

Poseban interes privlači izvedba jednočinke Medvjed Williama Waltona, kojoj je ovo prva izvedbu u Hrvatskoj. Glavne uloge ekstravagance na libreto Antona Čehova tumače nacionalna operna prvakinja HNK u Zagrebu, Dubravka Šeparović Mušović te intrigantni engleski bariton Nicholas Morris, a redateljskog se zadatka prihvatio Ivan Leo Lemo. Na trgu se priprema koncert austrijskog cross over ansambla MoZuluArt koji će izvesti autorski program obrada Mozartove glazbe na zulu način, dok će jedan od vrhunaca festivala zasigurno biti koncert hvaljenog britanskog komornog zbora Voces8 koji će se predstaviti raznolikim programom, od Monteverdija do Rahmanjinova, uključujući i djela našeg Skjavetića.

Treću godinu za redom, jedan od četiri festivalska tjedna rezerviran je za “festival unutar festivala” Monika Leskovar i prijatelji. Naša proslavljena violončelistica i ove godine dovodi vrsnu grupu glazbenika, mahom solista europskih orkestara, iz Njemačke, Italije, Francuske i Hrvatske. Uz djela Barbera, Brahmsa i Straussa, Monikin tim priprema čak dvije praizvedbe. Ljubitelji komornog muziciranja uživat će i u nastupima izraelskog Aviv kvarteta, Riječkog klavirskog trija sa sopranisticom Klasjom Modrušan, te sastava Synergia 6 kojega čine umjetnici iz Srbije, Kanade i Hrvatske, predvođeni slavnim Nemanjom Radulovićem. (kv)