20. GODINA BRATIMLJENJA CRESA I MOTTE DI LIVENZA

25. veljače 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

Cres

Cres

CRES – Delegacija Grada Cresa, predvođena gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom, proteklog je vikenda posjetila talijanski grad Mottu di Livenza gdje je svečano obilježena 20. obljetnica bratimljenja Cresa i Motte. Cresani su dočekani pred bazilikom Majke Božje od Čuda uz koju se nalaze prostorije zbora Luca Lucchesi gdje su se putnici okrijepili.

Službena svečanost održana je u Palači La Loggia gdje su gradonačelnik Jurjako i njegov talijanski kolega Paolo Speranzon potpisali obnovljeni sporazum o bratimljenju kojim su potvrdili da i dalje žele poticati i pomagati razmjene iskustava i inicijativa, plodonosnu i uspješnu suradnju među narodima, a s ciljem jačanja procesa europske integracije.

– Mnogi od vas posjetili su Cres i osobno se uvjerili da je istina sve ono lijepo što se o njemu govori. Vjerujem da su svoje dojmove prenijeli i svojim obiteljima i prijateljima, pa će još mnogi mottensi izabrati naš otok za mjesto odmora. Koristim priliku da vam se zahvalim što svake godine omogućujete da naša Turistička zajednica sudjeluje na Mottafloru i na taj način Vaše sugrađane i mnoge stanovnike ove regije upoznaje s turističkom ponudom Cresa.
Danas potvrđujemo naš sporazum o bratimljenju koji smo potpisali pred 20 godina. Želim izraziti svoje uvjerenje da ćemo i dalje nastaviti pronalaziti načine da naše bratimljenje iskoriste creske udruge i organizacije kako bismo povezivali naša dva grada, rekao je tom prilikom gradonačelnik Jurjako.

Zastupnik u prvom sazivu Sabora Sergio Negovetić, jedan od inicijatora bratimljenja, prisjetio se ratnih godina kad su prijatelji iz Italije prikupljali pomoć za izbjeglice i prognanike smještene u Cresu, kao i za branitelje na bojištu. Iz te humanitarne suradnje razvilo se prijateljstvo, a kasnije i bratimljenje koje traje već 20 godina. (Cijeli govor g. Negovetića može se pročitati na kraju ovog teksta.) Svoje uspomene na to razoblje evocirao je i Giampiero Rorato, u to vrijeme ravnatelj škole u Motti. Kao dugogodišnji posjetitelj Cresa i ljubitelj creske gastronomije Rorato je podsjetio zbog čega se sve isplati posjetiti naš otok. Svečanost je zaključena obraćanjem predsjednice Odbora za suradnju s jedinicama lokalne samouprave Sonje Pokupec Salković koja je govorila o mogućnostima daljnje suradnje na kulturnom i sportskom planu, te završila porukom: „Prijateljstvo nije jedna velika stvar nego je to milijun malih stvari. I ovaj naš dolazak u Mottu je mala stvar koja gradi naše veliko prijateljstvo“.

S delegacijom Grada u Mottu su otputovale i dvije creske klape, „Teha“ i „Burin“, koje su održale večernji koncert u župnoj crkvi Sv. Nikole zajedno s domaćim zborom „Luca Lucchesi“. U nedjelju su klape pjevale na misi koju su u čast Cresana predvodili župnik mons. Vittorino Battistella i rektor Svetišta Majke Božje od Čuda fra Marco Gallo.
Tijekom boravka u Motti, praćeni predstavnicima civilnih i vojnih vlasti, kao i veteranskh udruga, gradonačelnici Jurjako i Speranzon su položili vijenac pred spomenik poginulima u ratovima, a potom i na grobu Alberta Vidija, gradonačelnika Motte u vrijeme sklapanja bratimljenja.

Boravak u Motti di Livenza zaključen je posjetom 70. izdanju lokalnog karnevala u kojem je sudjelovalo desetak alegorijskih kola.