130 GODINA TURIZMA U CRIKVENICI

25. svibnja 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

kaštel crikvenicaCRIKVENICA – „Živo sam iznenađen i pun sam divljenja prema Crikvenici; njezina obala, njezin položaj, odlični prirodni uvjeti, zahvaljujući kojima se mogu bez imalo opasnosti i djeca kupati, što je drugdje teško naći, su takvi da mogu predvidjeti sretnu budućnost ovom mjestu i po cijeloj ću Europi proširiti glas da se propagira vijest o njezinim vrijednostima…“
Ne, ovo nisu riječi iz nekog nedavnog novinskog članka o turizmu, već gotovo proročke riječi dr. N. Viteza Süssbacha iz davne nam 1894. godine prilikom posjeta Crikvenici.

Iako su se vremena promijenila te gosti u Crikvenicu u novije vrijeme pristižu luksuznim prijevozom, a ne kočijama kao nekada, ono što je ostalo isto jest činjenica da je Rivijera Crikvenica uvijek poželjna destinacija za odmor.

Gradnjom prvog drvenog kupališta iz 1888. godine, „Banje poli vrutka“, započinje organizirani turistički razvitak Crikvenice – grada koji je započeo svoj razvojni put od skromnog ribarskog, zidarsko-klesarskog i težačkog naselja do jednog od vodećih turističkih mjesta u Hrvatskoj. U kontekstu intenzivnog razvoja turizma, i to prvenstveno zdravstvenog, važno je spomenuti i otvaranje hotela „Therapia“ (1895.) i „Miramare“ (1906.). Dana 25. ožujka 1906. godine je, na osnovu zakona o zdravstvu, Crikvenica proglašena klimatskim lječilištem i morskim kupalištem. S vremenom je izgradila turističku tradiciju, stekla status jednoga od vodećih turističkih mjesta na Jadranu te postala omiljeno ljetovalište mnogih generacija.

Crikvenička rivijera u današnje vrijeme turistima nudi vrijedno povijesno i kulturno naslijeđe ovoga kraja utkano i u turističku ponudu, počevši od Ribarskoga tjedna, jedne od najstarijih crikveničkih manifestacija, živopisne šetnice Ljubavne cestice i ostalih šetnica, predivnih nagrađivanih plaža, mnogobrojnih biciklističkih staza, do Gradskoga muzeja i galerija. Niz prošlogodišnjih nagrada i priznanja među kojima i nagrada za „Najuspješniju destinaciju turizma zdravlja“ bio je izvanredan uvod u ovu jubilarnu godišnjicu.

Od prvog pansiona „Bedenk“ koji je brojio svega nekoliko postelja do današnjih 20 hotela i svih ostalih vrsta smještaja s kapacitetom od gotovo 25 000 postelja prošlo je 130 godina, a Rivijera niže rekorde u posjećenosti iz godine u godinu. Ove godine Crikvenica slavi 130. godišnjicu organiziranog turizma. To je obljetnica koja zaslužuje višednevno slavlje te vas sve pozivamo da nam se pridružite i posjetite nas od 14.6. do 17.6.2018. god. i uživate u raznovrsnom programu koji smo pripremili za vas i nas, a u kojemu će jednako uživati i mlađe i starije generacije, ljubitelji dobre glazbe, mediteranskog ugođaja i ukusnih specijaliteta. Pokušat ćemo vam dočarati kako se crikvenička ponuda prilagođavala željama turista kroz godine. Prvi dan ćemo započeti s „Crikveničkim vremepolovom“ i vratiti se u vrijeme početaka crikveničkog turizma te festivalom pisme i štorij naziva „Na palade“. Nikako ne propustite nastup izvođača koji će nas vratiti u vrijeme kada su crikveničke terase bile popularna okupljališta i podiji za „plesnjake“. „Crikvenice moja“, „Na obali“, „Moja mala kala“, „Adio Crikvenice“ – samo su neke od melodija koje će ovu večer začiniti dozom nostalgije. Drugi dan, u petak, skinite prašinu sa svojih plesnih cipela jer vas očekuje retro disko na otvorenome – „Blame it on the Boogie“. Poznati hitovi poput pjesama iz filmova „Grease“ i „Groznica subotnje večeri“ ili hitova Michaela Jacksona ili Marvina Gayea stvorit će nezaboravnu atmosferu.

U nedjelju, posljednji dan manifestacije, uživat ćemo u glazbi Ane Rucner i „Putokaza“ te cocktail i gastro showu naziva „1300 slatko-slanih poljubaca“. Sve će to biti popraćeno vrhunskim laser show – spektaklom u kojemu će uživati svi uzrasti.
Iz godine u godinu, boravak na crikveničkoj obali postaje sve sadržajniji i raznovrsniji, uz sve kvalitetniji smještaj i izvrsne zdravstvene usluge tako da nam preostaje zaželjeti još ljepšu i svjetliju budućnost turizmu na Rivijeri Crikvenica, s uvjerenjem da će opravdati naše želje. Kao što je i do sada…