Zgrada Ivexa oslikana muralom „Poznato mjesto/ A familiar place“

11. veljače 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su zapadno pročelje zgrade IVEX-a velikim muralom pod imenom „Poznato mjesto/ A Familiar Place“ koji najavljuje Međunarodni festival murala, grafita i street arta u sklopu programskog pravca „Slatko i slano“ Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Međunarodni festival murala, grafita i street arta, „Rijeka murala“ održat će se od 12. do 19. srpnja.  Poznati hrvatski i europski umjetnici slikat će na fasadama u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici. U mjesecima koji prethode festivalu održat će se nekoliko sličnih umjetničkih akcija u organizaciji riječkog MMSU-a, na lokacijama koje za sada ostaju u tajnosti.

Festival „Rijeka murala“ je osmišljen kao trajni projekt redefiniranja grada kao jedinstvene galerije na otvorenom, kojim će umjetnici doprinijeti razvoju i proširenju kulturno-umjetničke ponude kulturnog turizma Rijeke – Luke različitosti. Projekt je sufinanciran Javnim pozivom za predlaganje cjelovito osmišljenih programa u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić  A familiar place

Ideja iza teme prvog murala na zgradi Ivexa temelji se prema riječima autora na odrednicama Luke različitosti – radu, vodi i migracijama.

Vladimir Tomić (poznat i kao MOSK, što mu je umjetničko ime pod kojim djeluje već dvadesetak godina) vješto pomiče granice stila vlastitog grafiterskog potpisa i svoj pseudonim pretvara u stilizirane, apstraktne riječke vedute, karakteristične za područje Delte i šireg centra Rijeke.

Jadranka Lacković, poznata i kao Ojo Magico, realističnim ribama sugerira odnos grada i njegovih stanovnika kroz svakodnevne migracijske procese gradom koji teče.

S ciljem unošenja nove energije u grad i među njegove građane, kroz projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture umjetnici daruju ovaj mural svim Riječanima, čime ujedno i najavljuju ljetni nastavak projekta kroz prvi riječki street art festival kada će domaći i strani ulični umjetnici zauzeti zonu Slatko i slano te trajno pretvoriti ulice u otvorene ulične galerije.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone