VOZAČI OPREZ – POLICIJA NAJAVILA LOV NA ‘TEŠKE PREKRŠITELJE’ KOJI NE BUDU DANJU IMALI UPALJENA SVJETLA

29. listopada 2017. | Kategorija: Hrvatska

trafic auti gužva prometKVARNER – Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 28. na 29. listopada, pomicanjem za jedan sat unatrag tako da se vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata. Stoga vozače podsjećamo na obvezu prema odredbama Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, prema kojima u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.
Isto tako, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.
“Apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu”, navode u policiji.

Besmislen zakon

Zanimljivo je da su neke mediteranske zemlje uvele ovaj zakon na uzor sakandinavskih zemalja, ali pritom nisu uzele u obzor drugačije dnevno-noćne cikluse koje mediteranske zemlje immaju od onih skandinavskih. Dosadašnje znanstvene analize pokazale su da upaljena svjetla na automobilima u europskim zemljama koje se nalaze na Mediteranu, gdje je dnevno svjetlo tokom zime drugačije od onih skandinavskih, uopće ne povećava vidljivost automobila tokom dana i posljedično ne utječu na sigurnost u prometu. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone