VOLOSKO S “MOHOM” POSTALO NAJVAŽNIJE KVARNERSKO MJESTO ZNANSTVENO-POPULARNIH PREDAVANJA

7. ožujka 2020. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

moho centar voloskoVOLOSKO – MOHO centar u Voloskom i u ožujku aktivira vaše moždane valove 

U gotovo pet mjeseci otkad je otvoren u prizemlju zgrade Doma Liburnija u Voloskom, Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića – MOHO centar, kojim upravlja Festival Opatija, posvećen jednom od najvećih hrvatskih znanstvenika svjetskog glasa dr. Andriji Mohorovičiću, ugostio je 11 predavača, od uglednih znanstvenika, profesora, inženjera, te mentora u području građanske znanosti, koji su, u cilju popularizacije i promocije znanosti, održali isto toliko zanimljivih predavanja prilagođenih široj publici svih uzrasta.

Festival Opatija izvrsno je profilirao Moho centar u lokaciju vrsnih znanstveno-popularnih predavanja gdje je na redovnoj bazi moguće susresti značajna imena iz domaće znanosti.

Zoran Vakula, Rajka Jurdana Šepić, Ante Radonić, Saša Ceci i Lana Ceraj, da navedemo samo neke,  publici su otkrivali tajne Zemljine unutrašnjosti i čudesne svjetove Sunčeva sustava, zajedno lovili kozmičke zvijeri i uragane, promatrali izlazeći Mjesec kroz teleskop, predstavili šaljivu knjigu o fizici svakodnevnih fenomena, diskutirali o vremenu, klimi i još koječemu

U siječnju i veljači ove godine održana su dva predavanja, a u ožujku nas očekuje čak devet popularno-znanstvenih i interaktivnih predavanja i radionica. Ovog vikenda, 7. ožujka u 18 sati ponovno nam dolazi dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković predstaviti važna otkrića u znanosti i kemiji koja su se dogodila posve slučajno, najčešće kao rezultat nepažnje ili pogreške istraživača. S Medicinskog fakulteta u Rijeci, krajem mjeseca, 28. ožujka u 19 sati, dr. sc. Vanda Juranić Lisnić održat će i više nego aktualno predavanje na temu virusa, kako se od njih obraniti i mogu li biti korisni. Intenzivnije druženje očekuje nas tijekom međunarodne manifestacije Tjedan mozga, kada će u suradnji s Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, MOHO centar postati žarište inicijative za popularizaciju neuroznanosti „Upregni za mozak!“. Cilj ove manifestacije je upoznavanje i edukacija šire javnosti sa znanstvenim dostignućima kroz interaktivna predavanja, radionice i kvizove, a posebni naglasak se stavlja na edukaciju djece i mladih. Od 16. do 20. ožujka posjetitelji mogu saznati o ljubavnoj vezi između mozga i imunološkog sustavašto sve može mozakkako geni kontroliraju ponašanje i druge ‘mozgalice’ o tom tajanstvenom ljudskom organu.

Program MOHO centra možete pratiti na web stranici ustanove Festival Opatija (www.festivalopatija.hr)  koja upravlja centrom, kao i na društvenim mrežama.
Dobrodošli u MOHO centar, Volosko!

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone