VOLOSKO – Predstava za djecu Dan u laboratoriju Djeda Mraza

15. prosinca 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga
Volosko

Volosko

VOLOSKO – Ovog petka, 15. prosinca, u Domu Liburnija (A. Štangera 48) u Voloskom će se održati interaktivna predstava Dan u laboratoriju Djeda Mraza. Predstava koja započinje u 17 sati namijenjena je djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

Tijekom predstave mali će gledatelji otkriti kako izgleda dan u laboratoriju Djeda Mraza i što se dogodi kada djeca imaju jako maštovite i zahtjevne božićne želje. Djed Mraza uz pomoć znanosti i svog pomoćnika ispunjava sve želje i uči djecu pravim vrijednostima. U predstavu je integriran interaktivni program s pokusima u kojemu će mali gledatelji moći i sami sudjelovati. Predstavu izvodi La La Land iz Zagreba. Nakon predstave studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Rijeke pod umjetničkim vodstvom Darije Žmak Kunić održat će likovnu radionicu za djecu na temu Pametne mozgalice, kreativne ručice.

Božićnu predstavu i radionice organizirala je Udruga Srce za Volosko uz financijsku potporu Grada Opatije. Predstava Dan u laboratoriju Djeda Mraza koja svoju inspiraciju bazira na znanosti, završna je aktivnost kojom se ove godine na području Grada Opatije obilježava 160. godišnjica od rođenja najpoznatijeg opatijskog tj. vološćanskog znanstvenika Andrije Mohorovičića.

Podsjetimo, Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. godine u Voloskom. Meteorolog, seizmolog i geofizičar dr. Andrija Mohorovičić autor je otkrića zakonitosti širenja potresnih valova, kao i plohe diskontinuiteta u Zemljinoj kori. Isto tako, ime ovog Vološćana nosi ploha smještena između Zemljine kore i gornjega plašta (Moho sloj), što je najveći dio planeta Zemlje nazvan po nekoj osobi, a zanimljivo je i da Mohorovičićevo ime nosi i jedan krater na Mjesecu, te jedan asteroid. Znanstvenik je bio specifičan po tome što je najvećim dijelom radio sam, bez asistenata, te je i u potpunosti autor znanstvenih radova koje je objavljivao. Svojim radom, Mohorovičić je podigao geofizička istraživanja na svjetsku razinu, pa ga danas hrvatski geofizičari smatraju osnivačem zagrebačke seizmološke škole, začetnikom seizmološke i meteorološke službe, kao i službe točnog vremena. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone