OPATIJA – URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA NA ČEKANJU, A S NJIM I RAZVOJ OPATIJE?

31. listopada 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga
Zgrada Grada Opatije

Zgrada Grada Opatije

OPATIJA – U petak popodne održala se 4. po redu sjednica Gradskog vijeća Opatije s 11 točaka dnevnoga reda, od kojih su najširu raspravu izazvale one oko Konačnog prijedloga izmjena i dopuna UPU naselja Opatija, zatim glavni projekt za gradnju garaže Gorovo, kao i idejni projekt nogometnog igrališta u Opatiji, koji su bili prezentirani i gradskim vijećnicima.

O Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna UPU naselja Opatija vijećnici u petak na kraju – nisu glasali, s obzirom da su vijećnici u Gradskom vijeću usvojili amandmane koje su vijećnici koalicija stranaka predvođena SDP-om  uputili na ovaj prijedlog, pa se stoga UPU Opatija opet upućuje u proceduru sukladno zakonu.

Prethodila je tome burna višesatna rasprava uzorkovana sa oko dvadeset točaka izmjena koje je vijećnička većina uputila kroz amandmane na prijedoge izmjena UPU-a.

Dujmić: ovo će donijeti do stopiranja razvoj, Dom zdravlja, Vatrogasni dom, gradnja pristupnih cesta.

Tijekom rasprave gradonačelnik je ustvrdio kako je vijećnička većina uputila toliki broj amandmana na prijedlog da se činilo kako to vodi ka neusvajanju predloženih izmjena i dopuna UPU naselja Opatija. Gradonačelnik ih je odbio uz obrazloženje da se njima mijenjaju u potpunosti ciljevi i programska polazišta koje je donijelo Gradsko vijeće u ex sazivu, a u kojem su bili i neki od vijećnika aktualnih i u ovom sazivu, samo su sada u drugoj poziciji. Time su preuzeli veliki dio odgovornosti za daljnji razvoj velikih gospodarskih subjekata, ali i onih koji su društveno bitni; Dom zdravlja, a posljedično onda i Vatrogasni dom i gradnja pristupnih cesta toj lokaciji, poručio gradonačelnik Dujmić, dodavši na kraju da ovo nisu amandmani u cilju poboljšavanja Plana već u cilju njegova rušenja, a zato će doći do odlaganja izmjena UPU-a Opatija, što će stopirati daljnji razvoj i gospodarskih velikih subjekata, ali i razvoj prostora društvenih namjena te onih koji su se namjeravali kreirati za javne sadržaje, a sve to bitno je zbog standarda građana jer osim što nosi nova radna mejsta, donosi i novi prihod u gradski proračun.

Idejni projekt uređenja nogometnog igrališta prezentiran je i vijećnicima, kako je i najavljeno tijekom prezentacije predstavnicima medija ranije ovog mjeseca. Već je izazvao polemike u javnosti, što se prenijelo i na gradsku vijećnicu, no kako se ispostavilo kasnije – razlog svemu je nedostatak komunikacije, a zaključak je da se Klubu idejno rješenje sviđa, i temeljem njega (nakon konzultacija oko nekih detalja) može se krenuti u izradu glavnog projekta.

Što se tiče gradnje garaže Gorovo, projekta što je također prezentiran na sjednici, otvorilo se kao najkrupnije pitanje ono o sigurnosti uslijed izvođenja loptačkih sportova na vrhu gdje bi bilo igralište, no to je otvoreno pitanje ostalo i dalje otvoreno nakon okončane rasprave na sjednici.

Odbijen prijedlog za kvalitetnim sudjelovanjem u raspravi

Vijećnici s Nezavisne liste Ive Dujmića u vijeću tražili su „skidanje“ s dnevnog reda 4. točke „Prezentacija razvojnih politika za mlade“ uz argument da je ovo prevažna tema da bi se kasno uvrstila na dnevni red i bez popratnih materijala koji su im nužni kako bi se vijećnici upoznali s tematikom i mogli kvalitetno sudjelovati u raspravi, predlaganju i usmjeravanju mjera ka potrebama, što je ovdje bio slučaj, no njihov je prijedlog odbijen, i Maja Ušić iz Udruge Delta predstavila je nešto sat vremena prije ponoći razvojne politike za mlade.

Ostale točke dnevnog reda usvojene su na ovoj sjednici Gradskog vijeća Opatije, pa je tako odlučeno da će se krenuti u pokretanje postupka izbora članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Opatije, usvojen je Statut Dječjeg gradskog vijeća, kao i odluka o privremenoj zabrani odvijanja građevinskih radova (po kojoj su u ograničenje sada uključene i Poljane).

Vijeće je usvojilo i odluku prema kojoj se privremenom urednicom lista Opatiju imenuje aktualna glavna urednica Mirjana Rončević, kojoj je istekao mandat a postupak izbora putem javnog natječaja novog glavnog urednika je u tijeku. Vijećnici su imenovali i suce porotnike za mladež Županijskog suda u Rijeci. Prošla je i odluka o o prodaji suvlasničkog udjela Grada u dvije čestice ( 5/18 dijela k.č. 1894/1 od od 920 m2 , KO Vasanska i 5/18 dijela k.č. 1894/2 od 1007 m2, KO Vasanska).

(izvor: www.opatija.hr)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone