UMIROVLJENICIMA KOJI IMAJU MIROVINU ISPOD 1.700kn RIJEKA DAJE POKLON BON ZA PLODINE

31. listopada 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

stari ljudi umirovljeniciRIJEKA – Svaka pomoć je dobro došla, ali one ponekad izgledaju kao (oprostite na riječniku) velika zajebancija. Povodom božićno-novogodišnjih blagdana umirovljenici čija mirovina ne prelazi iznos od 1.700 kuna te osobe starije od 65 godina bez prihoda dobit će poklon-bon u visini od 300 kuna. Dobro ste pročitali: umirovljenici koji nemaju uopće prihoda i oni koji imaju ispod 1.700 kuna dobit će 300 kuna!

Jedino je pitanje postoje li uopće više ti umirovljenici ili su od prošle pomoći preminuli od gladi? Ovo nije kritika na Grad Rijeku. Lijepo je što se pomaže i za razliku od prethodnih godina, čak je povećan cenzus mirovine za dodjelu poklon-bona s dosadašnjih 1.400,00 kn na 1.700,00 kn (računajući u iznos mirovine i zaštitni dodatak uz mirovinu). Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dva puta godišnje usklađuje mirovine s rastom plaća i potrošačkih cijena temeljem podataka Državnog zavoda za statistiku. Sukladno tome, mirovine su se u proteklom razdoblju povećavale te je određeni broj umirovljenika prešao cenzus prihoda utvrđen Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Rijeke.

Ovo je kritika što se tijekom cijele godine ne poduzima ništa (!) za te sirote ljude i onda se slavodobitno prije blagdana ističe da im se daje pomoć od 300 kuna.

Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, procjenjuje se da će navedeno pravo, uz oko 900 umirovljenika koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć, ostvariti i oko 1.600 umirovljenika s mirovinom između 1.400,00 i 1.700,00 kn, te oko 90 osoba starijih od 65 godina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć za osobe bez prihoda. “Ukupno potrebna sredstva u iznosu od 800.000,00 osigurat će se u financijskom planu Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb za 2019. godinu. S obzirom na to da umirovljenici s mirovinom do 1.400,00 kn već ostvaruju novčanu pomoć za umirovljenike temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Rijeke, evidentirani su u bazi podataka Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, te će im poklon-bon biti dostavljen na kućnu adresu”, navode iz Grada Rijeke.

“Ostali umirovljenici, da bi ostvarili pravo na poklon-bon, trebat će na javni poziv koji će biti raspisan u razdoblju od 5. studenog do 10. prosinca dostaviti zahtjev, te priložiti dokaze o ispunjavanju uvjeta (preslika osobne iskaznice, OIB, zadnji odrezak od mirovine ili obavijest banke o mirovinskim prihodima u RH i/ili potvrdu o visini mirovine u kunama iz inozemstva i potvrda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o nekorištenju mirovine u RH), kao i potpisati izjavu o neposjedovanju nekretnine (druge nekretnine za stanovanje, poslovnog prostora ili kuće za odmor) na području Republike Hrvatske”, ističu. I umirovljenicima koji pošalju zahtjev poklon-bonovi bit će poslani na kućnu adresu, a namirnice će moći preuzeti od 17. prosinca 2018. godine do 15. siječnja 2019. godine u trgovinama “Plodina“.

Samo nemojte u one Plodine u ZTC-u. Oni koji su upoznati s videom koji se mjesecima pojavljivao po internetu znaju i ralzog. (kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone